Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Doplnění

e.mc

Dobrý den,
jsem z Olomouckého kraje, a psichyatr mě posílá do Šternberka na psychoterapii, ale s toho mám strach, od malička jsem měl z nemocníic hrůzu a léky na spaaní jsem začal brát právě po operaci srdce když jsem byl v nemocnici.
Již delší dobu mě bolí a pálí hlava a vše se ve mě stahuje neustále se v myšlenkách vracím k tomu, že jsem na ty léky nikdy neměl přistoupit a že jsem udělal obrovskou chybu je to jak v začarovaném kruhu už jsem s toho docela zoufalý.do toho jsem hrozně nerozhodný co se týče hospitalizace spojené s psychoterapii. K tomu mě i pálí v ústech a mám horkost ve tváři. Je to hrůza . Momentálně beru 2 neuroli 0.25 večer a jeden zolpiden na noc na spaní. Ale bolesti a strach neustupují. Neustále mám potřebu se svého okolí ptát co s tím a jak dál. hledám na internetu jak se návyku zbavit. Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás. Chápu, že máte z braní léků obavy, ale určitě byl důvod, proč je předepsat a pokud byste ve spolupráci s lékařem postupně léky vysadil, případně zaměnil za jinou medikaci, tak by to nemělo to nemělo být tak problematické. Neznám důvěrně Váš zdravotní/psychický stav, tak nedokážu posoudit, jestli je jedinou variantou pobyt v léčebně ve Šterneberku. Ale podle toho, co píšete, a jak Vás vše trápí - tak bych nějakou psychoterapeutickou pomoc viděla jako nanejvýš vhodnou. Zřejmě se potýkáte s docela silnými úzkostnými stavy, které se projevují jednak tím strachem, obavami (i ze závislosti na lécích), jednak i somatickými příznaky (bolestmi hlavy, pocitem horkosti). A dle všeho není pro Vás jednoduché to zvládnout sám, bez odborné pomoci. Nevím, k jakému psychiatrovi docházíte, a zda by s ním bylo třeba možné domluvit, abyste nejprve zkusil své obtíže řešit ambulantně, a až ve chvíli, kdy by se zdálo, že Vám to nepomáhá nebo se stav horší, přistoupit na hospitalizaci. Rozumím tomu, že je pro Vás myšlenka, že budete hospitalizovaný v léčebně, nepříjemná a že se s tím úplně nechcete smířit, nicméně leckdy to může být neocenitelná pomoc. Měl byste možnost řešit své potíže v chráněném prostředí, kde nebudete vystavený běžným problémům a situacím, které řešíte v běžném životě a budete se moci soustředit jen na svůj psychický stav a zvládání obtíží s léky. Mohla bych Vám v Olomouci doporučit nějaké další kontakty, kam je možné se obrátit. Především následující kontakty na ambulantní centra:

 

Olomouc, Centrum krizové intervence

Ambulantní program
Dolní náměstí 33, Olomouc, 772 00
telefon: 585223737
MUDr. Libor Gronský

 

Olomouc, Ambulance adiktologie

Ambulantní program
Sdružení Podané ruce, o. s.

Sokolská 41, Olomouc, 779 00
telefon: 585154917, 773996916
Bc. Lucie Řeřichová, DiS.
http://www.podaneruce.cz

 

Zkuste to vše zvážit, případně to proberte se svým psychiatrem, a uvidíte. Držím Vám palce a věřte, že není jediný důvod, že nejste jediný, kdo se s podobnými problémy potýká a není také důvod, proč byste se neměl svých potíží zbavit.  

DMS

Zpět