Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

rivotril

raduz

již asi 5let užívan na hypochondrickou poruchu rivotril.3roky jsem bral ráno 0,5mg a večer 0,5mg tohoto léku.Myslím,že jsem tuto dávku nikdy nepřekročil.antidepresiva jsem nikdy nebral.Po 3letech užívání jsem ubral večernívch 0,5mg bez problémů.Nyní chci vysadit zbytek a nedaří se mně to.V momentu,kdy se dostanu na čvrtku léku,začnu citit napětí ve svalech a špatně spím,a proto se musím vrátit k0,5mg nebo ke 4kapkám rivotrilu.Myslím si,že bych ty nepříjemné pocity z vysazení vydržel,ale vzhledem k tomu,že pracuji s lidmi si nemohu dovolit uzkost a napětí.Jsem navíc vykonnostní běžec a cyklista a mám obavy,že by se mně při sportovní zátěži mohlo něco stát,když trpím zřejmě abstinenčnimi příznaky.Na to mě bohužel lékař neupozornil.Je mně 44let.děkuji za případnou pomoc

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás, velice se omlouvám za pozdní odpověď, stránky jsou nyní nově vytvořené, takže ještě trochu v úvodu fungování zadrháváme. Popisujete problém s vysazením Rivotrilu, který jste měl předepsaný na hypochondrickou poruchu. První, co mě napadá, je konzultovat vše s lékařem, který Vám Rivotril píše a zkusit s ním probrat možnosti vysazení Rivotrilu a případné záměny za jinou, nenávykovou medikaci (např. novější typy antidepresiv, SSRI nebo SNRI, které by měly ovliňovat i úzkostné stavy, mezi něž hypochondrická porucha patří). Variantou může být také krátkodobý pracovní neschopnost - abyste zvládl příznaky z vysazení a nebyl vystaven nepříjemným psychickým či fyzickým symptomům v práci, to můžete také probrat se svým lékařem. Nejvýraznější příznaky by měly spontánně zmizet po několika dnech, myslím, že týdenní či destidenní neschopenka by Vám měla umožnit to bez problémů zvládnout. Co se týče napětí, nespavosti, může pomoci celodenní pití meduňkového čaje, magnesium a vitamín B, vše bez předpisu v lékarně. Pokud byste si přál ošetřujícího psychiatra změnit, protože k němu nemáte důvěru, tak Vám můžu doporučit kontakty na kolegy, kteří by se Vám mohli věnovat a kteří mají s problematikou závislosti zkušenosti. Další oporou při zvládání vysazování Rivotrilu by mohla být psychoterapeutická podpora, zde Vám také můžeme předat kontakty na psychology / psychoterapeuty. Co se týče sportu, neznám podrobně Váš zdravotní stav a nedokážu posoudit, nakolik by Vám mohlo hrozit nějaké nebezpečí, ale nepovažuji za vhodné se sportovně přepínat, pokud se tělo vyrovnává se zátěží způsobenou vysazením léků.

Když mi napíšete, odkud jste, tak bych Vám případně mohla zaslat kontakty, pokud byste o ně měl zájem.

Přeji hodně štěstí a pokud byste měl další dotazy, tak neváhejte napsat. Na odpověď už byste neměl tak dlouho čekat (za prodlevu se ještě jednou omlouváme).

DMS

Zpět