Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

neurol 0,25

marek

Dobrý den , myslíte ze je neurol 0,25 mg
dobrý na občasné depresivní stavy , mam planu max 1 krát za 14 dní a dodržovat to .případně je na trhu i slabší BZD neco typu neurol 0,15 nebo tak , bylinky nepomahaji.

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás, omlouvám se za velice pozdní odpověď, ale stránky jsou teprve v pilotním provozu, tak nás omluvte. Léky ze skupiny benzodiazepinů (mezi něž patří i Neurol) jsou pouze na předpis a jejich užívání může doporučit pouze lékař. Není úplně nejlepší variantou si lék sehnat nelegální cestou a užívat ho, byť příležitostně, bez stanovení diagnózy. Nevím, co myslíte "občasnými depresivními stavy" - patrně se bude jednat spíše o úzkostné stavy. Deprese bývá obvykle setrvalý stav, který sice může mít své vlny / krize, ale občasný nepříjemný psychický stav bývá typický spíše pro úzkost, panickou ataku... Pokud se necítíte psychicky dobře, máte obavy ze zvládnutí zjevně se opakujících situací, které byste hodlal řešit užitím Neurolu, bylo by podle mého nejlepší se obrátit na odbornou pomoc. Zjistil byste, co se s Vámi vlastně děje, jaké může být řešení (ať už se bude jednat o psychoterapeutickou a/nebo psychofarmakologickou pomoc) a mám za to, že by se Vám ulevilo, měl byste potřebnou podporu a nemusel řešit potíže na vlastní pěst a poměrně rizikovým způsobem, jaký máte v úmyslu. Navíc v současnosti existují i preparáty z řady nových nenávykových antidepresiv, které se předepisují i na úzkostné stavy a které by Vám mohly pomoci lépe a jsou také bezpečnější. Netvrdím, že byste si při občasném užití Neurolu hned opatřil závislost a nějaké další zdravotní potíže, ale mám pocit, že to hlavně neřeší problém. Pouze zakryje nejhrubší akutní příznaky. A také těžko říct, zda by se Vám jeho užívání podařilo, přes prvotní dobré předsevzetí, udržet v mezích. Přec jen se jedná o lék s vysokým potenciálem závislosti.

Tak to uvažte a pokud budete chtít, znovu napište. Tentokrát bychom si dali pozor na dodržení rozumné lhůty pro odpověď. Pokud byste mi napsal, kolik je Vám let a odkud jste, mohla bych Vám doporučit vhodný kontakt na někoho z kolegů.

Zatím přeji hodně štěstí.  

DMS

Zpět