Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

marcela

Dobrý den,
před měsícem a půl jsem byla hospitalizována na psychiat.oddělení - 4 týdny a teď jsem v domácí léčbě. Diagnostikovali mi F432 a F61. doktoři vyloučili psychotické příznaky a už přes měsíc beru Argofan( postupně mi ho navyšovali) teď beru 300g ráno a Mirzaten 30g večer a od začátku js dostávala Rivotril 0,5mg ale nepamatuji se v jakém množství mi ho dávali jednou se pokusili mi ho postupně vysadit,ale pak mi pro jistotu zase nasadili půlku ráno a celý večer...je pravda,že vždy zabral když jsem měla náhlé úzkosti v autobuse nebo na ulici mezi lidma nebo jsem si ho navíc vzala když jsem měla záchvaty pláče,chtěla spáchat sebevraždu atd...tak mě uklidnil a vždy jsem spala. ted se ho snažím postupně vysazovat,ale občas kdyžje něco nečekaného-jako návštěva,která mě rozruší atd. tak jsem si vzala čtvrtinu rivotrilu. asi týden jsem ho brala -čtvrku ráno a půlku večer a od včerejška beru čtvrtku ráno a večer a hned se mi špatněji usínalo a bývá mi zle a deprese se odbčas oběví, buší mi srdce občas rychleji atd..na kontrolu mám jítza dva týdny. myslíte že je vhodné pokračovat s jeho postupným vysazováním? Do toho jsem 4 roky silná kuřačka (20za den) ted to omezuji někdy vydržím i pár dnů nekouřit,ale někdy ne max. 5cigaret za den. Taky beru Magnesium Lactici 4tablety denně. Studuji odmala tanec...teď mi je 25 let a cítím se úplně mimo formu, většinou přes den odpočívám,hodně musím spát, snadno se nachladím a je mi jako bych měla chřipku a angínu,ale horečky nemám. strachy a stres mě pořád trápí a tak nevím co dál. je možné že potřebuji delší čas, než léky zaberou? občas mám hodně energie,ale ta hned vyprchá. děkuji za radu a s přáním všeho dobrého ma. :)

Odpověděl: Jakub Minařík

No, on by se ten váš stav měl ppostupně upravovat. Ono když začnete benzodiazepiny (v tomto případě Rivotril) vysazovat, tak se vám často přitíží, ale obvykle je to jen dočasné. Kdybych byl váš psychiatr, doporučil bych vysazovat Rivotril co se týče pravidelného užívání a ponechat jej jen pro záchaty paniky takového toho svíravého strachu, kdy máte dojem že se zblázníte a nebo zemřete). 

 

No, jinak držím palce stran vašeho stavu i vysazování, kdyby byli nějaké problémy, ještě napište. Pokusím se vám odpovědět rychleji. :-)

DMS

Zpět