Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Už dost

Karel

Narazil jsem na tuhle stránku a opravdu nechápu co to je za histerii tady , zavislost vznika až tak nejdříve po mesici užívání , mnoha lidem to pomaha a skodlivost pro organismus je mensi nez kdyz sahnou po drogách jako je alkohol a
trava... nadech vydech BZ nejsou drogy , tak klidek

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás. Myslím, že se snažíme poskytovat objektivní informace o lécích benzodiazepinového typu. Jsou to léky, které mnoha lidem pomáhají, o tom není sporu, a jsou situace, kdy ani není možné použít jinou alternativu. Jen je potřeba, aby jejich užívání a dávkování doporučil lékař, jsou to léky na předpis a bezesporu mají návykový potenciál a další rizika. V ČR je poměrně rozšířené jejich zneužívání, což je dané celou řadou faktorů (k tomuto Vám případně mohu doporučit celou řadu odborné literatury). V žádném z textů na našem webu není informace o tom, že by benzodiazepiny byly pouze škodlivé a že by závislost vznikala po jednom užití či po krátkodobém užívání (viz např. informace z textu Kdy je vhodné je používat: "Pokud jde o benzodiazepinová anxiolytika, celková doba podávání by měla být co nejkratší, doporučuje se nepřesáhnout 4-6 týdnů. Po této době již může docházet k rozvoji tolerance na podávaný lék.")

Co se týče jejich rizikovosti ve srovnání s marihuanou a alkoholem, z dostupných odborných informací je zřejmé, že zdravotní rizika dlouhodobého neindikovaného užívání benzodiazepinů či jednorázového užití nadměrné dávky jsou vyšší než rizika při užívání konopných drog. Marihuanou se např. nelze smrtelně předávkovat a při jejím užívání nevzniká fyzická závislost s odvykacími příznaky po vysazení. Co se týče sociálních a právních rizik, je zjevné že tato rizika jsou u nelegálních drog včetně marihuany vyšší. Co se týče srovnání s alkoholem, tak tam bych řekla, že mohou být rizika srovnatelná.

Já tedy považuji za drogy jak látky nelegální, tak látky legální, a z tohoto pohledu mohu říct, že benzodiazepiny jsou drogy, pokud nejsou správně a pod lékařským dohledem užívané. Stejné je to například u opiátů - nikdo nepochybuje o jejich neuvěřitelném přínosu při léčbě bolesti, ale nikdo také nepochybuje o tom, že jsou návykové a při nesprávném užití se z nich stává droga.

Přeji hezký den a pokud byste měl zájem o nějaké odkazy na odborné publikace, tak Vám je mohu poslat.

DMS

Zpět