Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Brigita

Dobrý den,prosím pomozte mi už nemůžu.Asi před devíti lety jsem přestala spát po porudu prvního syna a začala jsem mít divné stavy nemohla jsem mezi lidi atd...nespala jsem třeba i dva tři dny pak třeba tyden v pohohodě no prostě hruza!Dva roky jsem to takle vydžela protože jsem kojila potom se narodil druhý syn a v porodnici jsem nespala vubec.Vydrežela jeden rok kvuli kojení Když už to bylo k nevydržení došla jse si psychiatričce ta mi napsala různá andidepresíva že je to ze stresu atd žádné léky mi nevyhovovaly bylo to po nich ještě horší,ale pak mi předepsala RIVOTRIL a konečně jse mohla zase normálně spát brala jse ze začátku 6mg a ted po pěti letech braní beru večer 0,25mg chodím do práce,ale stále mi není moc dobře mezi lidma,ale je to o 100pro lepší a ještě mi připadne že se mi zhoršila pamět n ic si nepamatuju.Chtěla bych ho už vysadit,ale nejak to pořád nejde!!Psychiatr tvrdí že mi nemůže ani zabírat at to vysadím úplně,jenže já mám hrozné stavy když si ho nevemu tak nikam nemůžu a mám úzkosti.Prrrosím poradte mi jak z toho ven.Nechci být dementní!!Nemocná byt nemůžu musím chodit do práce.Moooc děkuji za odpověd Brigita 33let

Odpověděl: Jakub Minařík

No, Rivotril je prostě potřeba vyměnit za něco jiného, pokud nepůjde vysadit. To je nepochybně možné, ale rozhodně to není něco, co by se zvládlo během pár dní. Obvykle je třeba experimentovat s různými léky v různých kombinacích. Zvážit psychoterapii, ... Zkrátka, není to úplně jednoduché a nějakou dobu trvá, než se to podaří. Ale to je něco, co rozhodně netrvá pár dní a také vám neumím poradit po internetu, resp. jen velmi obtížně. Pokud mohu mít pár nápadů:

1. Zkuste při vysazování pít hodně meduňky lékařské a pokud neužíváte jiné léky, tak můžete zkusit i třezalku. Obé pijte klidně celý den.

2. Zkuste si opatřit nějaké relaxační techniky - tím myslím návod, podle kterého budete relaxovat - musíte to trénovat.

3. Zajděte na masáže, ev. na rehabilitaci - svalové spasmy mohou zhoršit symptomy vysazení.

4. Zpravidelněte životní rytmus a pokuste si najít zdostatek aktivit, kterými vyplníte čas a také vát zaměstnají.

 

P.s. Držím palce a zkuste napsat, pokusím se vám pomoci takhle po internetu, má to ale své limity. :-)

DMS

Zpět