Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

benzodiazepiny

Martina

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,jak je na tom Česká republika v užívání benzodiazepinů ve srovnání s jinými zeměmi EU, potažmo ve světě, a zda se ví, kolik obyvatel ČR je užívá, popř. kolik z toho mladistvých a seniorů.

Děkuji za odpoveď
Martina

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás. Na Váš stručný dotaz je bohužel poměrně obsáhlá odpověď, proto promiňte za zdržení odpovědi. Základní informace ohledně benzodiazepinů a jejich užívání v ČR můžete najít v několika zdrojích. Na všechny uvádím níže odkazy. Jedním z nich je Výroční zpráva o stavu ve věcech drog, kterou vydává Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti (první odkaz, zpráva za rok 2010, aktuálnější není k dispozici, zpráva za rok 2011 vyjde na podzim 2012). Dále jsou to publikace Státního zdravotního ústavu, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a odborné články v tisku týkající se zneužívání benzodiazepinů (z nichž uvádím pouze některé). Přesná čísla Vám nejsem schopná dát, každá ze zpráv totiž uvádí data, která se týkají užívání benzodiazpeinů, ale obvykle je to pouze výsek informací. pokud přesná data potřebujete, budete muset hledat v uvedených zdrojích.

 

Výroční zpráva NMS (volně ke stažení, info především v kapitole o léčbě a o zdravotních rizicích užívání drog - zejména fatální předávkování):

http://www.drogy-info.cz/index.php/publikace/vyrocni_zpravy/vyrocni_zprava_o_stavu_ve_vecech_drog_v_cr_v_r_2010

Dále také publikace Uživatelé alkoholu a jiných drog ve zdravotnické statistice

http://www.drogy-info.cz/index.php/publikace/monografie/uzivatele_alkoholu_a_jinych_drog_ve_zdravotnicke_statistice_od_roku_1959

 

Státní zdravotní ústav

www.szu.cz (publikace týkající se léčby návykových onemocnění a výroční zprávy ohledně užívání návykových látek jsem na jejich nových stránkách již přímo nenalezla, ale můžete využít dostupných kontaktů a vyžádat si publikace na:

http://www.szu.cz/stredisko-vedeckych-informaci-3

 

Ohledně spotřeby benzodiazepinových prostředků v ČR se můžete obrátit na Státní ústav pro kontrolu léčiv, kontakty najdete na www.sukl.cz.

 

Z dalších zdrojů doporučuji:

EMCDDA, Evropské centrum pro drogy a drogové závislosti a jejich info o benzodiazepinech.

http://www.emcdda.europa.eu/publications/drug-profiles/benzodiazepine 

 

Z českých článků aspoň toto:

Netík, V.: Problematika preskripce benzodiazepinových preparátů u geriatrických pacientů v ČR. Adiktologie.

 

Nevím, z jakého důvodu informace potřebujete, a nakolik to spěchá. Pokud byste nenašla odpovídající informace, tak zkuste napsat znovu, případně se obrátit přímo na výše uvedená střediska.   

 

Zatím přeji hodně štěstí.

 

 

 

DMS

Zpět