Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

lexaurin a xanax a klasicky diazepamy

miro39054

jaky je prosim mezi nima rozdil?? Ptal jsem se i sveho psychiatra a nevedel poradne vysvetlit.. poprosil bych od vas obsirnejsi vysvetleni kdyby jste byl- byla tak hodna :))
Podlme mne, tedy aspon namne ucinkuje xanax ohodne vic sedativne, lexaurin nekdy kdyz si dam tak ani poradne necitim skoro zadny ucinek..diazepam mne taky hlavne utlumuje, na uzkost az tak nepusobi, jenom hodne utlumi, kdyz si obcas vemu tyhle leky tak vzhledem k mi vaze 110 kg. vetsinou jednorazove 10 mg diazepamu, 4,5 lexaurinu a 1,5 mg xanaxu..

Odpověděl: Alena Trojáčková

Dobrý den, není zcela jednoduché odpovědět na Váš dotaz. Všechny léčivé přípravky, které uvádíte, mají účinnou látku ze skupiny benzodiazepinů. Jedná se o diazepam, bromazepam (Lexaurin) a alprazolam (Xanax). Tyto látky mají stejné účinky, které jsou ale různě silně vyjádřeny. Lze říci, že se všechny tyto látky užívají především jako anxiolytika, tzn. látky působící proti úzkosti. Diazepam se užívá také jako myorelaxans a antikonvulzivum, tzn. uvolňuje svalové napětí a působí proti křečím, a také působí sedativně, tzn. tlumivě. Bromazepam působí více tlumivě než diazepam a alprazolam má naopak snížené tlumivé účinky než diazepam a navíc i účinek antidepresivní. Vše také závisí na velikosti dávek, ve kterých jsou tyto látky podávány. Více informací můžete najít v odborných publikacích např. Základní a aplikovaná farmakologie od autorů Lincová a spol.

 

DMS

Zpět