Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Terapeut

fredy

Dobrý den.
Již 8 let užívám antidepresiva Efectin 150 mg. Poslední rok jsem prodělal změnu léků asi 2x vše to byly léky SSRI. Bohužel byla změna vždy k horšímu a to nesnestelné tělesné napětí.Posledních 5 let jsem měl pernamentní stres.
Nyní jsem tedy zpět na 150 mg Efectinu a bohužel asi dva měsíce na Xanaxu SR 1mg denně ráno. V této kombinaci jsem celkem v pohodě. Bez Xan. mám šílené napětí v zádech, rozmazané vidění nereálno..a mnoho dalšího. Možná je vše pouze od zatuhlého svalstva na zádech a šíji. Navštěvuji psychiatra, ale již nikam nepostupujem.Občas si dám i pivo.
Vím že co nejdřív musím Xan ukončit.
Nemáte prosím kontakt na nějaké dobré psychoterapeuty v Praze, nebo v okolí Kolínska, nebo Kutnohorska??
Mockrát Vám děkuji za jakoukoliv radu,nebo doporučení.

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás. Omlouvám se za pozdní odpověď. Díky za Váš dotaz a důvěru, s jakou se obracíte na naši poradnu. 

Myslím, že vyhledat psychoterapeutickou podporu je více než rozumný nápad. Jak asi sám tušíte, tak užívání benzodiazepinů (Xanax) Vám nyní spolu v kombinaci s antidepresivy poskytuje potřebnou úlevu, ale pravděpodobně to není do budoucna úplně perspektivní cesta. Nicméně mám za to, že i kdybyste vyhledal psychoterapeuta, bude nezbytné zůstat v kontaktu i s psychiatrem (ten Vám jednak předepisuje Effectin, který bych na Vašem místě zatím nevysazovala, a jednak Vám může poradit, jak nejlépe - postupně a pomalu - vysazovat Xanax, abyste se co možná nejlépe vyhnul nepříjemným stavům). Effectin bych vysazovala až někdy do budoucna, také pomalu 

Pokud cítíte zatuhlé svaly na zádech a šíji, spíše to bude souviset s tím permanentním stresem a předpokládám, že by Vám mohla ulevit kombinace psychoterapie a nějaké rehabilitace, masáže a pod. Bolesti zad bývají zhusta psychosomatický příznak, což ale neznamená, že by člověk měl podceňovat fyzickou stránku věci na úkor psychické a že byste tu fyzickou bolest nějak "vymýšlel". Spíše je dobré se tomu věnovat z obou úhlů - těm psychickým přičinám (stres) i těm fyzickým (nesprávné držení těla, málo pohybu, sedavé zaměstnání.. apod.). Vše je to velmi provázané. 

Pokusila jsem se Vám najít kontakty na psychoterapeutickou pomoc (první kontakt je psychoterapeutická pomoc bezplatná, resp. hrazená zdravotní pojišťovnou, ostatní jsou hrazené klientem). Více informací ohledně podmínek a ceny se dozvíte z internetových odkazů uvedených pod kontakty. Nevím, jaká je Vaše finanční situace, proto pro jistotu uvádím obojí. Což ovšem neznamená, že péče hrazená pojištovnou by měla být horší, jen má každý typ služby trochu jiné podmínky. 

Jednotlivé kolegy buď znám osobně nebo je mám doporučené. Takže snad by neměl být problém - samozřejmě vždy záleží na tom, jak si s kým osobně sednete, zda preferejute spíše muže psychoterapeuta nebo ženu psychoterapeutku...  

Pokud byste nebyl spokojen, mohu dohledat další kontakty v Praze, případně se podívat po tom Kolínsku a Kutnohorsku. 

Přeji hodně štěstí, a pokud budete chtít, tak napište, jak situace vypadá, případně, zda od nás potřebujete něco dalšího. 

 

Dejvické psychoterapeutické centrum 

www.dpc.cz (hrazené pojišťovnou)

 

PhDr. Jaromír Chrášťanský

http://psycholog-praha.net/

 

MUDr. Tomáš Rektor

www.psychoterapie.info

 

PhDr. Martin Hajný 

http://www.martin.hajny.net

 

PhDr. Marie Pečená
Ordinace klinické psychologie.
Adresa: Tererova 1355/4
149 00 Praha-Chodov
Telefon: +420 267 910 176
Mobil: +420 608 525 935
Email: pecena.m@quick.cz

 

Středisko psychoterapeutických služeb Břehová

http://www.psychoterapie-praha.internet123.cz/

 

PhDr. Lea Rathausová
Ordinace klinické psycholožky a psychoterapeutky.
Adresa: Sluštická 1629/18
100 00 Praha-Strašnice
Telefon: +420 274 813 640

 

DMS

Zpět