Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazení Lorazepamu

Jakub

Dobrý den, po traumatizující události, která se mi stala v zahraničí (stále tu jsem) mi bylo lékařem nasazeno antidepresivum Seroxat 1x denně 20mg a k němu do nástupu účinku antidepresiv nejdříve Xanax - užíval jsem jen par dní, protože jsem po něm měl hrozné stavy, poté Oxazepam asi týden, ale také nevyhovoval. Nakonec jsme našli řešení v Lorazepamu, který mi nedělal těžkosti. Počáteční dávka byla 4x denně 0,25mg (čtvrtka tablety). Doba užívání je k dnešnímu dni přesně tři týdny. Moc se bojím rozvoje závislosti na těchto lécích a syndromu z vysazení. Byl jsem diagnostikován se středně těžkou úzkostí doprovázenou panickými atakami (zrychlené dýchání, bolest na hrudi, pocit stažení krku, nemožnost dodechnout). Před dvěma dny jsem si snížil dávku o jednu čtvrtku. To prošlo celkem bez problémů jen mírná úzkost. Dnes jsem zkusil neužít další dávku (tj po dvou dnech od prvního snížení) - úzkost znatelně vyšší, ale když jsem se soustředil na dýchání vše jsem zvládl - žádná panika (jen trochu motání hlavy, pocit zúžení krku a trochu strach). Je takové snížení z mojí strany nebezpečné (hlavně stran fyzické závislosti)? Mám se obávat křečí atd? Můj další plán je zůstat na 2x denně 0,25mg ráno a večer cca týden a poté zkusit zase jednu čtvrtku ubrat. Nemám možnost konzultace s lékařem obracím se tedy na vás.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

závislosti se bát nemusíte. Užíváte nízké dávky a až nastoupí účinek antidepresiv, uleví se Vám. Je doporučováno nepodávat benzodiazepiny dýl než 6 týdnů, zatím užíváte 3 týdny. Můžete klidně s tím vysazováním zpomalit, každý týden ubrat čtvrt tablety, nemusíte to tak hnát a ubírat ob den.

Vzhledem k panickým atakům by pro vás byla určitě vhodná psychoterapie a právě na úzkostné poruchy a panické ataky se specializuje KBT (kognitivně-behaviorání terapie). Můžete se zepat Vašeho lékaře, jestli není nějaký KBT terapeut ve Vašem okolí.

 

Pokud budete mít další dotazy, neváhejte se na mně obrátit. 

S pozdravem,

VP

 

DMS

Zpět