Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

upresnenie k položenej otázke

Viki

Dobrý deň, ďakujem za odpovede. Nechcem byť otravná, ale chcela by som odpovedať na Vašu otázku, mohlo by to byť dôležité?
Neužívam žiadne lieky/ani hormonálnu substitúciu/, jedine vitamíny D,biotín,kyselinu listovú a minerály magnézium, selén+zinok v tabletách v odporúčaných minimálnych dávkach, ostatné stopové prvky si strážim v strave, ktorá je však kaloricky málo objemná. Spomínam to, pretože Vás prekvapila odchýlka v produkcii ADH a nie som si istá, do akej miery tu môže existovať súvislosť.
Uvažovala som o Vami spomínanom agomelatíne, ale odrádzajú ma hepatotoxické účinky uvádzané v literatúre. Existuje dávka, ktorá by mohla byť \"teoreticky\" bezpečná? Prosím, aké máte skúsenosti s týmto liekom? Podotýkam, že funkcia mojej pečene nie je narušená a v súčasnosti ešte užívam klonazepam s cieľom postupného vysadzovania.
Vysoko si cením záujem z Vašej strany a veľmi pekne vopred ďakujem za odpoveď.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

vitamíny a stopové prvky, které spomínáte, nemají vliv na ADH. Co se týče agomelatinu, je v doporučení, aby se kontrolovaly jaterní testy po 3 měsících. To doporučení je od výrobce, protože se v klinických zkouškách vyskytly ve velmi malém procentu zvýšené jaterní testy a v současnosti se věnuje zvýšená pozornost všem novým lékům. Zvýšené jaterné testy můžete mít i po obyčejném paralenu. V praxi jsem se nesetkala s tím, že by agomelatin poškozoval játra nebo zvyšoval jaterní testy u pacientů, kterým agomelatin nasazujeme. Ani jednou jsem zatím nevidela, že bysme někomu museli agomelatin kvůli tomu vysadit. Samozřejmostí je ale mít jaterní enzymy v normě před nasazením. Aspoň budete mít jistotu, že máte játra v pořádku ;) Co se soustředění týče, bude se to zlepšovat, musíte ještě vydržet. Po uplném vysazení klonazepamu po 6 týdnech můžete pozorovat první změny.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět