Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Frontin - dlouhodobé užívání

Michal

Dobrý den,
cca 3 roky užívám vedle antidepresiv i Frontin. Začal jsem na 1 mg denně, po dobu léčby jej postupně během 2 let snižoval na 0,25 mg ob den.
Poslední 3 měsíce jsem se bohužel dostal do stavu, kdy užívám cca 0,5 až 0,75 mg denně, především večer před spaním. Pokud jej neužiji, dostavuje se neklid, úzkost a především potíže s dýcháním (pocit nemoci se nadechnout či vydechnout).

Existuje nějaká jiná alternativa nenávykového léku, kterou bych mohl využít? děkuji

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

jestli správně rozumím, tak Frontin užíváte pouze na noc, takže předpokládám, že máte potíže s usínáním. Příznaky, které popisujete mi ale spíš připomínájí návrat (zhoršení) příznaků, kvůli kterým Vám kdysi byl nasazen Frontin. Benzodiazepiny po čase zvyknou zhoršovat příznaky, kvůli kterým se původně nasazovaly a na které nejdřív účinně zabíraly. Možná trpíte nebo, jste trpěl úzkostma a event. záchvaty paniky? Ale to jenom púředpokládám, pokud chcete, můžete doplnit další informace, pokud Vám nebude stačit obecná odpověď, abych Vám mohla konkrétně poradit. Jaké další léky aktuálně užíváte kromě Frontinu, jaké psychiatrické léky jste v minulosti užíval, jaké jste měl s nimi zkušenosti.

Pokud užíváte Frontin na spaní, existuje dost nenávykových alternativ ze skupiny antidepresiv anebo neuroleptik, nebo například antihistaminika. Vhodný lék se vybírá podle toho, jaké další potíže ještě máte kromě nespavosti. Při úzkostech, obavách a panických atakách se preferují antidepresiva, které mají pozitivní vliv jak na náladu, tak na úzkost a napětí a zároveň upravují spánek - například trazodon (Trittico), mirtazapin nebo Valdoxan často ještě v kombinaci s jiným antidepresivem.

Pokud máte čistě jenom problémy se spánkem, pak bych volila nízké dávky neuroleptik, například quetiapin, Buronil, Tiapridal, při úporné nespavosti se podává Tisercin. Vhodné jsou taky antihistaminika - dithiaden, prothazin.

Pokud se chytáte Frontin vysadit, bylo by vhodné nejdřív nasadit některý z uvedených léků, nejlépe antidepresiva, vyčkat alespoň částečného nástupu účinku a pak postupně pomalu vysazovat Frontin.

 

Další dotazy ráda zodpovím,

s pozdravem 

VP

 

 

 

DMS

Zpět