Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Neurol

Kamil

Dobrý den,

zhruba rok a 4 měsíce, užívám Neurol 0,25 mg denně, dostal jsem jako doplnek k antidepresivům a KBT. Nyní jsem stabilizovaný a s doktorkou jsme dohodlí, že budu vysazovat po státnicích za cca 4 měsíce..

Důvod proč píšu dotaz sem, je, že předpokládám, že jsou zde odborníci přes benzodiazapami... Může vysazovaní takto malé dávky, pokud proběhne pomalu, řekněme 6 měsíců, způsobit abstineční příznaky ? Dá se neurol např pod jiným názvem sehnat v menší dávce než 0,25 mg ? Dále bych rád věděl jestli rozumím správně jedné věci ... to rok a půl druhé vysazovaní zablokovalo, byt třeba v malé míře GABA receptory a po vysazení by mělo dojít k obnově ?

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

předpokládám, že užíváte jenom jeden Neurol 0,25mg denně. Je správné, že s paní doktorkou čekáte s vysazením až budete mít po státnicích, jakékoliv vysazování je nejlepší dělat, když Vás netíží problémy nebo náročné povinnosti.

0,25mg je hodně nízká dávka, na oddělení vysazujeme takhle nízkou dávku najednou a pacienti nemívají žádné potíže nebo abstinenční příznaky. Hodně dělá i strach z vysazení, očekávání nepříjemného stavu, zvýšené pozorování se a podobně. Pokud máte obavy, není nutné nikam spěchat, za půl roku to budete mít vysazené uplně krásně a žádnou nepohodu u toho cítit nebudete. Menší tbl. než 0,25mg nejsou. Tablety se dají se dělit na čtvrtiny v případě potřeby.

Vašemu poslednímu dotazu uplně nerozumím. Benzodiazepiny se vážou na GABA-a podjednotku GABA receptorového komplexu a zvyšují inhibiční potenciál GABA (důležitý inhibiční neuromediátor v mozku, kyselina gama-aminomáselná). Mechanismem je zvýšení vstupu chloridů do neuronu. Je to složitý proces. GABA-A receptory jsou rozmístěné v celém mozku i v míše. Receptory mají různé mechanismy, jak regulují svůj počet, laicky řečeno, buď jich je míň nebo víc podle potřeby a dalších faktorů, dále se dají ovlivňovat buď zvýšenou nebo zníženou syntézou jednotlivých neuromediátorů a podobně. Takže nedochází k zablokování receptorů, není potřeba nějakého obnovování a po dávkách 0,25mg Neurolu nemáte v mozku žádný nepořádek.

Doufám, že Vám to takhle stačí, co se receptorů a neuromediátorů v mozku týče, je to opravdu hodně složité na pochopení a vysvětlení.

Kdybyste měl jakékoliv další dotazy, neváhejte napsat.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět