Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Ondra

Zdravím, prosím ještě bych potřeboval akutně odpovědět.S tím užíváním Rivotrilu za Lexaurin. Rivotril je psaný na epilepsii ale tu já naštěstí nemám..nemůže ji vyvolat u někoho, kdo ji netrpí? A jaký je teda mezi tím Lexaurinem a Rivotrilem rozdíl? Používám na spaní + úzkosti

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

Benzodiazepiny mají obecně účinky hypnotické a sedativní (spánek, některé vrámci premedikace u anestezie nebo samostatně při nepříjemných zdravotních výkonech), dále anxiolytický (zmírňující úzkost), antikonvulzivní (proti-epilepsii) a myorelaxační (uvolňují svaly). Jednotlivé benzodiazepiny se liší mezi sebou délkou působení a také tím, který účinek převládá. Lexaurin má hlavně anxiolytické účinky. Rivotril má účinky jak anxiolytické, tak antikonvulzivní, proto se taky používá při léčbě epilepsie.

Užití Rivotrilu Vám epilepsii nevyvolá. Ale zneužívání a nadužívání Rivotrilu a ostatních benzodiazepinů, pokud je budete brát dlouho a ve vysokých dávkách a najednou náhle vysadíte, tak vrámci odvykacího stavu je vysoké riziko epileptického záchvatu nebo kumulace záchvatů. I z toho důvodu se benzodiazepiny vysazují pomalu a postupně.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět