Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril, Neurol, Lexaurin

Ondra

Dobrý den, chci se zeptat, užíval jsem Neurol kvůli panické poruše a chronické úzkostně depresivní poruše. Nyní užívám Lexaurin 2x 1.5 mg čili 3 mg denně. Chci se zeptat, zda-li je možné na noc užít kapky Rivotril kvůli spánku. Dále se chci zeptat jaký je mezi Lexaurinem a Rivotrilem rozdíl, záchvaty nemám avšak u rivotrilu je psáno že je hlavně na ně. Je možno rivotril na spaní užívat? a jak konkrétně působí oproti lexaurinu? Jaká je tak běžná dávka na usnutí (kolik kapek) a zdali mi nemůže Záchvat vyvolat když jimi netrpím. Předem děkuji za odpověď.PS. ještě jak jste mi říkali že diazepam je více sedativní než rivotril, je to pravda?

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

zopakuju na úvod, co jsem psala posledně. I když je Rivotril i Diazepam taky indikován k prevenci epileptických záchvatů, není to jejich hlavní a jediná indikace. Pokud nebudete brát pravidelně vyšší dávky jakýchkoliv benzodiazepinů a nevysadíte je ze dne na den, epileptický záchvat nedostaneme. V případě tělesné závislosti při rychlém vysazení benzodiazepinů je vysoké riziko epileptického záchvatu vrámci odvykacího stavu. Po zvládnutí detoxu a při abstinenci se epileptický záchvat opakovat nebude, protože nejde o epilepsii v pravém slova zmyslu, ale o abstinenční příznak.

Pokud trpíte chronickou úzkostně depresivní poruchou a panickými záchvaty, tak léčba jenom benzodiazepiny není dle současných poznatků a doporučených postupů správná. Měl byste se poradit s Vaším psychiatrem, aby zvážil jinou léčbu. Jako první volba se používají antidepresiva a benzodiazepiny na úvod krátkodobě do 6 týdnů, dokud se neprojeví účinek antidepresiv, nebo jenom v případě akutní panické ataky.

Benzodiazepiny se rozlišují podle délky působení a podle převládajícího účinku. Tj. krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé a dále podle toho, jestli jsou anxiolytické (zmírnění úzkosti), hypnotické a sedativní (tlumící, navozující spánek), antikonvulzivní (proti křečím, tj. v indikaci epilepsie) nebo myorelaxační (uvolňující svaly).

Lexaurin je víc anxiolytický než Rivotril a Diazepam. Rivotril a Diazepam jsou více sedativní než Lexaurin, Diazepam má z těchto tří největší sedativní účinek, i když existují jiné benzodiazepiny, které jsou vysloveně hypnotické.

Dávkování Rivotrilu je individuální. Opět bych Vám doporučila, abyste se poradil s odborníkem na ambulanci a neužíval léky od známých a sousedů.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět