Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

pregabalin

majka

Přeji hezký den, byl mi předepsán lék Pragiola, protože již nechci užívat rivotril, užívám 0,5 mg denně na úzkost asi 4 týdny. Závislá na něm nejsem,ale dočítám se na netu, že vysazení léku pragiola je mnohem horší a způsobuje lidem problémy. Je tedy pragiola návyková nebo ne. Předem děkuji za odpověď.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den.

 

Většina psychofarmak se musí vysazovat postupně, protože u nich může vzniknout tzv. sy z vysazení. Nejedná se o abstinenční příznaky v pravém smyslu. Běžně se i antidepresiva vysazují postupně i jiné nenávykové léky. Nejedná se o vznik závislosti tak, jak to známe např. u benzodiazepinů, nebo alkoholu. Závislost je charakterizována zvyšováním dávky, nárustem tolerance a ztrátou kontroly.

U Pragioly se v příbalovém letáku píše, že způsobuje závislost. Z mojí praxe i z praxe mých kolegů jsem nikdy nepotkala nikoho, kdo by byl na Pragiole závislý, nikoho, kdo by měl potřebu Pragiolu navyšovat ani nikoho, kdo by po vysazení Pragioly měl abstinenční příznaky. Mám hodně pacientů užívajících Pragiolu i dlouhodobě a opravdu jsem se nikdy se závislostí nesetkala.

 

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět