Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Pavlína

Dobrý den, asi 2 roky užívám Rivotril (lék mi předepsán nespavost). Nejdříve jsem užívala asi 3 týdny celou tabletu 0,5 mg, potom jsem začala snižovat(neboť jsem byla celý den pak mimo), nyní beru 1/3 z 0,5 mg už skoro rok. Mám po užití léků velký třes, hyperaktivitu, úzkost, rozmazané vidění a hypnagogické halucinace(před užíváním rivotrilu jsem to nikdy neměla ,řešila jsem to z mnoha lékaři, ale nikdo mi nebyl schopen poradit, co s tím). Proto bych ráda Rivotril vysadila, ale nevím, jak si poradit s těmi halucinacemi, protože se při snížení dávky zvyšují. Můžete mi poradit, jak rychle bych měla dávku 1/3 z 0,5mg snižovat po dvou letech každodenního užívání? A jak si poradit s těmi halucinacemi? A jaké léky bych při vysazování případně mohla použít?(spánek už se zlepšil)
A dále bych se chtěla zeptat, pokud bych chtěla použít lék Lyrika, jakou dávku bych musela brát a jak dlouho, abych mohla začít vysazovat tu 1/3 Rivotrilu a jak rychle pak snižovat? Také mi byla nabídnuta možnost vyměnit Rivotril za jiný benzodiazeip(Xanax, neurol)? Muže mi to nějak pomoci? Předem děkuji za odpověď

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den.

 

Třetinu půlkového Rivotrilu můžete vysadit najednou, je to tak malá dávka, že nemá cenu znižovat postupně. Co se hypnagogických halucinací týče, vůbec nemusí s Rivotrilem souviset, spíš ne. Žádný lék proti nim neznám, vím, že je to nepříjemný stav, ale jinak, než zvyknout si na to, nejde, Často výskyt souvisí se stresem a únavou, takže to chce dodržovat pravidelný režim. Lyriku Vám nasadí postupně Váš lékař. S Rivotrilem vůbec nemusíte čekat na Lyriku, klidně ho vysaďte. Žádné podpůrné léky k tomu nepotřebujete.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět