Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

neurol a hořčík

mína

Dobrý den,
pečlivě jsem si přečetla odpovědi na položené otázky a mám také dvě.
Před pěti lety mě poprvé zachvátila postresová úzkost, kterou jsem zvládla pomocí ročního užívání AD, tříměsíčního užívání Neurolu a KBTerapie. Letos na mě zaútočila znovu silou nečekanou a přes všechnu snahu využít naučené strategie hlava si s tělem zatím dělá, co chce a znovu jsem musela vyhledat pomoc lékovou. Už 14 dní jsem na 75 mg Trittica a 3 x denně půlka 0,25 Neurolu. Výsledek zatím spíš horší než lepší, ale to už znám.
Teď mé dotazy. Můžu popíjet zároveň meduňkový čaj? A druhý: zaujala mě vaše rada v jedné odpovědi, užívat vysoké dávky hořčíku. Já mám chelátovou formu 400 mg v jedné tabletce a užívám ho ráno, ale vy radíte i více než 1 g. Kolik se ho tedy může užívat společně s výše jmenovanými léky a dá se jím nahradit i ten Neurol?
Děkuji za odpovědi.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den.

 

Meduňkový čaj můžete zároveň popíjet. Hořčík často radím při vysazování benzodiazepinů nebo alkoholu, zmírňuje křeče a různé parestezie (například brnění končetin). Dále se hořčík užívá při dlouhodobých stresových stavech a úzkostech včšetně záchvatů úzkosti s hyperventilací a křečemi. Tablety hořčíku, které podáváme, obsahují 0,5g Mg. Při odvykacích stavech dáváme 1g až 4x denně (u alkoholiků je často znížená hladina hořčíku v organismu). Při úzkostech můžete 4-6 0,5g tbl, to znamená 2-3g denně. Ve vyšších dávkách hořčík zvyšuje účinky antidepresiv a anxiolytik (Trittica a Neurolu). Magnesiem Neurol nenahradíte, ale můžete ho potřebovat míň, případně Vám dřív zaberou antidepresiva. Po nějakou dobu můžete užívat ty 3g denně, ale dýl jak měsíc bych nedoporučovala. Pak stačí 1tbl denně nebo vůbec.

 

Přeji Vám, ať to zvládnete a je Vám opět dobře.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět