Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Radek

Ahoj, četl jsem články a poprosím Vás o vaše zkušenosti. Je mě 41 let a od 17 let se léčím s panickými ataky a agorafobií, od roku 2010 s generalizovanou úzkostnou poruchu a s bipolární afektivní poruchou. Jsem závislý na BZD od 17 let, poslední BZD, které užívám posledních 10 let je Rivotril 6 mg denně. Toleranci nemám, nepotřebuji navyšovat, ale možná je to ostatníma lékama který beru. Venlafaxin 150-75-0, Quetiapin 400-0-400, Liricu 300-0-300,Lamotrix 100-0-100. Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s detoxem, jaké léky dávají na abs. syndrom, jaké projevy jste měli při absťáku.Máte někdo zkušenost s PL Jihlava? Díky za názory. Radek

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den, Radku.

 

Je dobře, že nepotřebujete navyšovat, je to tak, jak říkáte - máte dost ostatních léků ve vyšších dávkách a i 6mg Rivotrilu denně je poměrně dost, bez tolerance byste moc nebyl schopný fungovat během dne. Aspoň víte, že nemáte sklony k navyšování Rivotrilu nad 6mg a to je dobře. Otázkou je, jestli byste ty sklony neměl i při nižších dávkách Rivotrilu.
Vysadit benzodiazepiny je poměrně jednoduché z lékařského hlediska, při dodržení jistých zásad se vyskytuje minimum komplikací. Při snižování benzodiazepinů se pravidelně objevují příznaky, kvůli kterým byl daný lék nasazen a často ve větší intenzitě než původně, zejména spomínaná úzkost a poruchy spánku. Lidé užívající benzodiazepiny jsou primárně úzkostní, proto jim byly i dané léky nasazeny a při detoxu se často zvýšeně pozorují, úzkostlivě očekávají abstinenční příznaky, mají strach, co se bude dít, jestli to zvládnou a tohle očekávání je často dostává do bludného kruhu. Psychika je silná a očekávání něčeho špatného a strach z toho často vede k autosugesci, subjektivnímu zhoršení abstinenčních příznaků, které jsou jinak mírné a nezávažné při postupném vysazování. Při detoxe se postupuje tak, že se benzodiazepiny začnou pomalu snižovat. Při náhlém vysazení vyšších dávek užívaných dlouhodobě se můžou objevit závažné abstinenční příznaky. Jde o epileptické záchvaty až s kumulací do status epilepticus, delirium, psychóza s halucinacemi a bludy a mohou skončit fatálně. Proto se vždy vysazují benzodiazepiny postupně. Čim pomaleji, tím menší a lehčí abstinenční příznaky. Patří mezi ně podrážděnost, nespavost, pocení, zvracení, třes, svalové záškuby, nechutensví, nevolnost, pocity derealizace - pocit, jakoby vše kolem bylo jako ve filmu, za sklem, za oponou ... Při detoxe se využívají nenávykové léky, tzv. symptomatická léčba - na úzkost se podávají anxiolytika ze skupiny neuroleptik, nebo antihistaminik, nebo některá antidepresiva. Při nespavosti opět lze využít nízké dávky neuroleptik, antihistaminika, některé antidepresiva. Pak symptomaticky léky na zmírnění zvracení, nevolnosti, podpůrné vitaminy a magnesium, často přechodně antiepileptika pro riziko vzniku epileptického záchvatu. Pokud se objeví epileptický záchvat, jde o akutní život ohrožující stav, kde je nutný zásah lékaře a okamžitý převoz na specializované oddělení, např. JIP nebo ARO. Delirium, halucinace a bludy vyžadují hospitalizaci a intenzivní specializovanou léčbu.
Na Jihlavu mám jenom reference od pacientů. Obecně je to tak, že kdo se vyléčil, ten si chválí a kdo ne, ten naopak hledá, co bylo v léčbě špatně. Tak je to u většiny klientů. Nevybavuju si ale vysloveně negativní hodnocení Jihlavy od pacientů, ale vybavuju si jednu pacientku, které už nikdo nevěřil, že to dokáže a díky léčbě v Jihlavě se jí povedlo změnit život a dlouhodobě abstinuje.


S pozdravem,
VP

 

DMS

Zpět