Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Neurol

Adam

Dobrý den, pane doktore,

na počátku roku 2015 mi byla diagnostikována ulcerózní kolitida. Je zřejmé, že nemalý podíl na vzplanutí této nemoci měl stres (práce, osobní život, slabší povaha apod.). V rámci prvotní léčby mi byl mj. nasazen Neurol 1 mg 0-0-1 a Elicea. Eliceu jsem musel po několika dnech kvůli rozsáhlým vedlejším účinkům vysadit, avšak postupná výměna různých podobných antidepresiv mi nepřinesla většího úspěchu.

Kvůli opravdu těžkým problémům s usínáním a spánkem obecně jsem vyzkoušel všechny možné způsoby řešení. Od tzv. spánkové hygieny (vyvětraná místnost, optimální teplota apod.) až po různé bylinky a potravinové doplňky, avšak zcela bez úspěchu.


Proto na spaní již od roku 2015 každý den před spaním užívám 1-2 mg (podle situace) Neurolu.


V rámci této medikace usnu zpravidla spolehlivě, spím nepřerušovaně a probudím se opravdu odpočinutý.


Za celou dobu (3 roky) jsem nikdy neměl sebemenší potřebu zvýšit dávku na více než 2 mg.


Jsem si vědom všech rizik spojených s užíváním benzodiazepinů, včetně doporučené maximální doby jejich užívání.


Přesto můj dotaz zní: Je opravdu v tomto případě pravidelné užívání Neurolu nežádoucí (škodlivé, nebezpečné), pokud nemám za 3 roky pravidelného užívání žádnou potřebu zvyšovat dávku, subjektivně pociťuji účinnost léku v zásadě celou dobu užívání a příznivě působí na mé fungování, včetně dlouhodobé remise ulcerózní kolitidy?


Děkuji za odpověď a přeji vše dobré!

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den Adame,

 

při jakékoliv léčbě je vždy nutné zvažovat riziko vs. přínos. Ve Vašem případě je zřejmé, že přínos je vyšší, než riziko. Sám píšete, že Vaše nemoc je pod kontrolou a to je podstatné. Dle toho, co popisujete, o žádnou závislost se nejedná a dávka 2mg je pořád  v terapeutickém rozmezí, takže to není nic, co by Vás mělo znepokojovat. Pokud byste v budoucnu vrámci nějaké životní etapy začal navyšovat, nebo by se Vám užívání vymklo z pod kontroly, pak bysme se mohli bavit o jiné strategii léčby, ale v současnosti bych to opravdu neřešila a nechala to tak, jak to je a funguje.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět