Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Diazepam

Frank

Můj syn byl asi rok v jednom ústavu, kde asi kvůli klidu mu dávali kromě Leponexu ještě 3x denně diazepam. Na víkendy 3 nebo 4 dny jsem jej brával domů a protože spal dobře tak diazepam jsem mu nedával.Hned 3 den dopoledne dostal epileptický záchvat ale předtím takové neměl. Po odchodu ze zařízení domů natrvalo, lékař řekl že diaz.není třeba a tak jsem už nedával. Nastala série epileptických záchvatů a to dokonce 4x za den. Záchvaty probíhaly naprosto přesně - náhlý pád,někdy trochu rozbitá hlava,zkroucené ruce,kousání jazyka,5x záškuby jako při skytavce, fialové rty,potom hluboký dech a potom po pár minutách mohl zase pokračovat. Nejhorší na tom bylo to, že někdo hned volal sanitku a než sanitka přijela tak už se zdálo že nic nehrozí a mě to potom stálo 90kč.
Dnes se takový záchvat objeví jen asi 1x za 3 měsíce. Dá se tomu nějakým lékem předejít nebo vystopovat že k tomu dojde?

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

Leponex snižuje záchvatový práh, takže může přispívat ke vzniku epileptických záchvatů, stejně jako vysazení diazepamu. V současnosti se ale nejčastěji používají moderní antiepileptika nebenzodiazepinové řady. V žádném případě nevysazujte Leponex, ze zkušeností vyplývá, že když je někdo stabilizovaný na Leponexu, při ostatních antipsychotikách až tak dobré výsledky nebudou. Váš syn by měl být zajištěn antiepileptikami, které v psychiatrii používáme jako stabilizátory nálady a často pozitivně potencují účinek antipsychotik. Účinný je valproat (ale je nutné dělat pravidelně odběry krve, aby se zajistila stabilní a účinná hladina v krvi), dále lze využít lamotrigin, kde odběry nejsou potřeba, ale titrace na účinnou dávku trvá několik týdnů. Dá se ještě použít karbamazepin, gabapentin a mnoho dalších. Rozhodně by Váš syn měl být vyšetřen neurologem a pak i ve spolupráci s psychiatrem by bylo vhodné nasadit adekvátní antiepileptickou - thymostabilizační léčbu.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět