Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Lexaurin

Iva

Dobrý večer,nezlobte se,ze vas opět zatěžují svým dotazem,Porad bojují s tim lexaurinem,beru stále 1.5 mg. 1/2 -0-1/2 a na noc mirtazapin 15mg 3/4.Nevím jak ho vysadit,snažím se z večerního kousicek ubrat,ale porad mám stejně stavy,jak si ho vemu tak za 3 hod mám křeče v břiše,křeče v zatylku a je mi slabo.Mohou to byt abst.příznaky? Zkoušela jsem si vzít 1/2 ataralginu,protože mne neustále bolí hlava a pomůže mi i od těchto příznaků.Chtěla bych se ho opravdu moc zbavit,protože mám pocit,ze mi je z něj jen špatně,nejsou nějaké léky na podporu při vysazovani.?Vim asi jsem moc citlivá,ale pi. doktorka tvrdí vysadit ze dne na den i když mi ho psala 4 roky,ale ono to nějak nejde,nejhorší jsou ty slabosti,jakoby od srdce,ale srdce mám v pořádku,při těchto stavech mi i litá tlak,prosiiiim o vaší trpělivost a radu jak z něj ven.prad jen na něj myslím zda si ho vzít nebo ne,může to opravdu dělat ty křeče,ještě jednou se omlouvam za asi zmatený dotaz,budu vám moc vděčná za radu,Lituji dne,kdy jsem ho dala do pusy.Pěkný večer Iva

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den.

 

Já si nemyslím, že je dobrý nápad vysadit 1,5mg Lexaurinu ze dne na den, když ho užíváte 4 roky. Samozřejmě můžete mít křeče, které reálně pociťujete. Ale ne vždy se musí jednat o abstinenční příznaky v pravém slova smyslu. Je důležitá psychická složka. Když očekávám něco, z čeho mám velké obavy, tak jsem úzkostná a úzkost se může projevovat jakýmikoliv tělesnými příznaky, klidně i křečemi v břiše. Dále při úzkosti a obavách máme zvýšenou tendenci se pozorovat, a i například příznaky, které bysme za normálních okolností zvládly, se stávají nesnesitelnými. Je nutné ale počítat s tím, že při vysazování nějaké nepříjemné příznaky budou, tak to vždy je. Dobrá zpráva ale je, že jsou přechodné a vždy nakonec odezní.

Doporučuji vysazovat postupně, dejte si na to čas. Ubírejte vždy po 1/4 jednou za dva nebo 3 týdny. Je vhodná podpůrná medikace, na křeče by Vám mohl pomoct taky hořčík, zvykneme dávat vyšší dávky, Magnesii lactici 500mg tbl klidně i 4x denně po 2 tbl. Při těchto vyšších dávkách hořčík trochu zmírňuje úzkost. Dále by Vám mohli pomoci přechodně nenávykové léky k mírnění úzkosti - například nízké dávky quetiapinu, chlorprothixenu, nebo Atarax, Dithiaden, případně nasadit antidepresivum a počkat 2-4 týdny, než se natitruje účinná dávka a dostaví se efekt a až pak začat postupně vysazovat Lexaurin. 3/4 15mg Mirtazapinu je hodně nízká dávka, může podpořit spánek, ale antidepresivní účinek mirtazapinu se při téhle dávce nedostaví. Samozřejmě při bolesti hlavy si můžete vzít prášek na bolest, který Vám zabírá. Můžete brát podpůrné léky při tělesných potížích - léky na bolest, nebo na křeče v břiše dobře zabírá No-Spa.

Přeji Vám, ať se Vám povede trpělivě postupně vysadit Lexaurin tak, jak si přejete a abyste měla co nejmíň nepříjemných stavů a pocitů. Kdyby Vám to nešlo, tak to neberte jako selhání, pomoc vždy existuje. V nejkrajněším případě zůstává hospitalizace, kde byste se za dva týdny zbavila Lexaurinu. Ale věřím, že se Vám to povede doma. Doma je vždy líp než v nemocnici. Držím palce.

 

S pozdravem,

VP

 

DMS

Zpět