Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Lexaurin

Eliko

Dobrý den, týden jsem brala lexaurin 3mg na nespavost. Chci ho vysadit, ale nevím, jestli mohu najednou-všude čtu, že se to nesmí. Tak sem si snížila dávku na půl (dva dny) a teď na čtvrt (tři dny). Mohu ho přestat brát úpně? Problém s nespavostí přetrvává, ale chci ho řešit jinak než lékama.
Děkuji. Eliko

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Eliko.

 

Náhlé vysazení benzodiazepinů, mezi které Lexaurin patří, se důrazně nedoporučuje zejména při dlouhodobém užívání - rozumějte spíše měsíce až roky - a tuplem při užívání násobně vyšších dávek. Pravděpodobně jste vyčetla rizika, která jsou s takovým náhlým vysazením spojená: odvykací stav spojený v nejzávažnějších případech se zmateností, deliriem či epileptickými záchvaty, což může být až život ohrožující.

 

Ve vašem případě se však jednalo o velmi krátkodobé užívání běžných dávek, navíc jste již sama dávky začala postupně redukovat. Je možné, že i tak po vysazení pocítíte v menší míře nějaké nepříjemné příznaky - úzkost či pocení, nicméně nepůjde o závažné či ohrožující stavy a podle mého se ve vašem případě ani nemusí projevit.

Lexaurin tedy nyní můžete bezpečně zcela vysadit.

 

Pokud byste měla zájem o nějaké tipy ohledně řešení nespavosti, neváhejte se na nás obrátit. Bylo by potom dobré blíže specifikovat, v čem přesně potíže spočívají (nemůžete usnout / budíte se v noci / budíte se nad ránem / necítíte se odpočatá...) Existují různá režimová opatření či třeba přírodní medikamenty, které by vám mohly být k užitku.

 

Držím palce a zdravím!

DMS

Zpět