Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazovani neueolu

Leona

Dobri den chtela jsem se zepat brala ksem asi tak 12 let neueol. Z 0.25 jsem presla na 0.5 ten jsem brala asi tak 5 tablet.. Pak ksem presla nedavno na 0.25 a zacala jsem ho pomalu vysazovat brala jsem tri dene a to rano v 9 pak ve 3 odpoledne a vecer v 9 hoh ten odpoledni jsem pomalu zacala ubirat na pul pak na stvrtku a ted beru jen dva a to rano v 9 a vecer v 9 hod.. Ale mam pocit chveni tela.. Jak dloubo to asi tak potrva abi jsem nemnela chveni a neklid v tele... Jinak ksem vyskousela asi tri psichyatri a bili namne zli a naposled ored tejdem mne vyhodili tak se snazim sama vysazovat dekuji za odpoved

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Leono!

 

Máte můj obdiv, že máte odvahu po tak dlouhé době benzodiazepiny (Neuroly) vysadit.

 

Asi tušíte, že vaše "chvění těla a neklid", jak říkáte, jsou známky odvykacího stavu (neboli abstinenčního syndromu), který nastupuje už při snížení dávek benzodiazepinů pod hodnoty, na které byl organismus delší dobu zvyklý. Trvání a intenzita tohoto stavu jsou velmi individuální mimo jiné v závislosti na konkrétní látce, na délce a způsobu užívání a na užívaných dávkách (dále na rychlosti metabolismu dotyčného, kombinování s dalšími psychoaktivními látkami, alkoholem apod.)

 

V případě vašeho sledu vysazování (tedy postupného, např. po čtvrtině tablety, ale přesto relativně svižného) je průběh odvykání individuální. Vypadá to ale, že maximum nepříjemných prožitků se objevuje obvykle po 14 dnech po úplném vysazení a poté dochází k postupnému zlepšování. Nějaké příznaky ale můžete po vysazení pociťovat i po delší době. Někteří lidé cítí nepříjemné stavy i po měsících či dokonce po letech po úplném vysazení benzodiazepinů. (Příznaky se nemusí vyskytovat neustále, spíše přichází ve vlnách a poté opět mizí.)

 

Co může pomoci tyto nepříjemné pocity zmírnit, je vysazování po velmi malých dávkách (sama jste dělila na čtvrtinky) a navíc velmi pomalé - klidně může trvat týdny až měsíce. I potom se ale mohou příznaky z vysazení objevit. Pomoci může dále například jiný typ medikace zmírňující úzkosti či různé metody relaxace a další sebepéče.

 

Jak vidíte, je to bohužel běh na dlouho trať, ale budu vám držet palce a pokud byste měla další otázky, určitě se ozvěte!

 

Zdravím!

 

 

DMS

Zpět