Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Zavislost

Kiki

Dobrý den, chci se zeptat když si občas vezmu diazepam na spaní. Můžu už být závislá? Beru ho jednou za 5 dní, nebo jednou za 14 dni.. A neberu ho dlouho mám ho doma ale jak píšu jen občas si ho vezmu. Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Markéta Kordová

Dobrý den, Kiki.

 

Pokud ho neužíváte dlouho, jak uvádíte a ve frekvencích po 5ti nebo 14ti dnech se asi nemusíte zatím bát, nicméně, bych to nepodcenila!

 

Diazepam patří do skupiny benzodiazepinů, které mají závislostní potenciál.

http://www.benzo.cz/clanky/zavislost-na-benzodiazepinech.html


Netuším, jak jste si lék obstarala, zda jste byla u specializovaného lékaře/psychiatra nebo Vám byl předepsán jiným lékařem, třeba praktickým nebo zda jste si ho obstarala jinou cestou. Pokud ho máte od lékaře, jaké Vám nastavil dávkování? Podle toho, co píšete, to vypadá, že dávkování si určujete sama? Je nebezpečné si zvyknout na užití čehokoliv, co Vám rázem udělá dobře (což léky z řady BZD umí, o to ne návyk nebezpečnější).

 

Podávání přípravku by nemělo trvat déle než 5 - 6 týdnů. Během léčby nesmíte řídit motorové vozidlo ani provozovat činnosti, u kterých je vyžadována zvýšená pozornost, schopnost soustředění a koordinace pohybů.

 

Uvádíte, že tento lék berete kvůli nespavosti. Zkusila jste i jiné, bezpečnější metody?

 

O spánkové hygieně, zde: https://www.ikem.cz/cs/nespavost-spankova-hygiena/a-1997/

 

Netuším, co je příčinou Vašich potíží, leckdy problém nespavosti vyřeší dodržování spánkové hygieny a popíjení bylinek (meduňka). Ale tímto způsobem přes internet to asi nevyřešíme.

 

Bylo rozumné přijít na příčiny Vašich potíží, můžete využít z některých spánkových laboratoří, v Praze například, zde: http://www.fnmotol.cz/kliniky-a-oddeleni/cast-pro-dospele/pneumologicka-klinika-uk-2lf-a-fn-motol/dalsi-pracoviste/spankova-laborator/.

 

Stačí to zatím takto?

 

S pozdravem, MK

 

 

 

 

DMS

Zpět