Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril + Diazepam

Ondřej

Dobrý den, v první řadě chci říct, že mám panickou poruchu a těžkou úzkostnou poruchu s chronickou depresí a emočně nestabilní osobnost. Užívám Arketis 40mg, Trittico 50mg, Rivotril 1,5mg denně a Diazepam 5mg denně. Konkrétně mě zajímají dva poslední. Chtěl bych se zbavit bud Rivotrilu nebo Diazepamu, ale stále nevím, co by pro mne byla lepší volba. Je pravda, že Rivotril mi sedí celkem dost, ale zase po něm neusnu tak dobře jako po Diazepamu. Chtěl bych se zeptat na rozdíl mezi těmito léky (vím, že jsou oba BZD s DD poločasem rozpadu) ale spíše konkrétněji farmakodynamicky a kineticky. Z hlediska účinku na nespavost je lepší který? A na úzkost který? A na takové to celkové uklidnění ? Hypnotika brát nemohu, nedělají mi dobře a antipsychotika mi dělají hrozně špatně..jedinou možnost vidím v BZD, doktor říkal, že se bez nich údajně neobejdu, i přesto že jsem byl na Psych. oddělení na léčení závislosti na 4mg Alprazolamu. A ještě bych se chtěl zeptat, jakto že jediný Rivotril je možné užívat déle než rok (konkrétně jen u něho je to v letáku uvedeno), je pravda, že toleranci na něj necítím, zabírá krásně ale prostě z hlediska spánku mě zase sedí lepší ten Diazepam. Předem děkuju

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

litaratura praví toto:

Diazepam má silný anxiolytický účinek, ale i účinky hypnotické, antikonvulzivní a myorelaxační. Má velmi rychlý nástup účinku po perorálním podání (což bymohlo vysvětlovat, proč vám tolik vyhovuje jako prostředek proti nespavosti), zároveň ale pomalejší odbourávání a delší dobu trvání účinku, což je způsobeno jeho aktivními metabolity. (U seniorů a dalších rizikových osob může docházet ke kumulaci, která může způsobovat až nebezpečný útlum.) Dle informací z příbalového letáku je mj. indikován „ke krátkodobé léčbě při závažných stavech úzkosti vyvolaných různými příčinami a ke snížení zvýšeného svalového napětí."

Rivotril má kromě anxiolytického účinku i účinky antikonvulzivní (využívá se při terapii epilepsie), jeho biologický poločas je kratší a je degradován na inaktivní metabolity, tedy i jeho doba působení je kratší. Je indikován „ke krátkodobé léčbě panické poruchy s agorafobií nebo bez agorafobie."

Farmakodynamicky jsou mezi nimi určité rozdíly, které se týkají např. ovlivňování aktivity určitých enzymů, které se účastní syntézy kyseliny gamaaminomáselné (GABA), ale co konkrétně to říká o rozdílech v jejich účinku, to bohužel nejsem schopna posoudit

Co se týče dlouhodobého podávání Rivotrilu - vždy je omezeno na indikované případy. Dle literatury na anxiolytický účinek nevzniká u BZD tolerance (při užívání dle předpisu), což může být podkladem k tomu, že je možné tak dlouhodobé podávání (ale pouze se domýšlím).

Který z nich by vám více seděl na to či ono, to bohužel nedokážu posoudit, účinky jsou dosti individuální.

Podrobnější informace by vám určitě poskytl klinický farmaceut.

 

Vidím, že na nespavost berete i Trittico ještě v relativně nízké dávce - tam bych možná viděla nějakou možnost změny (zkusit navýšit Trittico a postupně vysazovat diazepam), pokud byste se chtěl jednoho z BZD zbavit.

 

Nevím, jak dlouho BZD berete a jaké byly konkrétní okolnosti nasazování atd., ale určitě bude dobré, když budete jejich užívání dál pravidelně konzultovat se svým psychiatrem, abyste minimalizoval riziko rozvoje závislosti. Dodám, že existují i anxiolytika nebenzodiazepinová a také další nefarmakologické možnosti zvládání úzkostí - zkuste se případně svého psychiatra poptat.

 

Kdyby vás ještě něco napadlo, určitě se ozvěte. Budu vám držet palce!

 

Zdraví

T. E.

 

DMS

Zpět