Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Deprese

Monika

Dobrý den, od porodu druhé dcery jsem 16 let brala Zoloft 50 mg a 1/2 0,5 mg Rivotrilu na noc. Vysazovat doktorka nechtěla. Nyní jsem u nové lékařky, které se postup nezdál vhodný (užívat antidepresiva po celou dobu) a nasadila mi lék Valdoxan, který zvýšila až na 50 mg dennně. Ten mi vyvolal středně těžké deprese. Lék mi vyměnila za Apo-parox, který jsem užívala měsíc jednu tabletu a 3x denně 1/2 Rivotrilu, jelikož mi bylo psychicky velice špatně. Jelikož se stav sice zlepšil, ale nepřiblížil se zdaleka do doby, kdy byl stabilizován v době užívání Zoloftu, navýšila paní doktorka Apo-parox o 1/2 tablety na noc. Je to již týden, co jsem navýšila a celkově 5 týdnů, co Apo-parox užívám. Zlepšení sice nastalo, ale nefunguji jak dříve. Za jak dlouho prosím dojde ke zlepšení po navýšení dávky? Děkuji Monika

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

to asi nebudu schopná jednoznačně říct - obecně se doporučuje zvážit změnu antidepresiva po alespoň 4-6 týdnech, pokud se nedostavuje účinek, přičemž nějaké první vlaštovky, že se situace obrací k lepšímu, se objevují obvykle nejméně po dvou týdnech. Podobné by to tedy bylo při zvýšení dávek. Řekla bych, že je ještě možné, že vám Apo-parox (paroxetin) přinese další úlevu, ale zároveň se může stát, že zrovna tohle antidepresivum vám nesedne a že bude potřeba medikaci přehodnotit.

 

Nevím, jaké konkrétní důvody vedly vaši paní doktorku k změně medikace, na které jste zřejmě byla dlouhodobě stabilizovaná (?), ale z toho, co popisujete, mám dojem, že právě její vysazení mohlo vést ke zhoršení vašeho stavu (zvlášť pokud bylo vysazení v rychlém tempu). Možná bych zkusila s vaší paní doktorkou tuhle možnost prodiskutovat a zkusit podle toho zvolit další postup.

 

Držím palce, aby se vám brzy vedlo lépe!

 

T. E.

DMS

Zpět