Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Lexaurin

Michal

Dobrý den chci užít na spaní lexaurin 3mg a ráno jet autem, můžu mýt pozitivní test ze slin? Jaká časová doba je u testu že slin?

Odpověděl: Amrit Sen

Michale, zdravím Vás,

 

díky za důvěru, je moc fajn, že píšete a chcete se bezpečně ujistit.

Nejlépe uděláte, když zvolíte jiný typ dopravy, nebo když si místo Lexaurinu na večer uvaříte čaj z meduňky, která Vám se zklidněním a usínáním může pomoci. V opačném případě existuje riziko, že ohrozíte bezpečnost svojí, nebo dalších osob, případně, že se vystavíte stíhání za protiprávní jednání.

 

Přítomnost benzodiazepinů, mezi které Lexaurin patří, se většinou, v závislosti na druhu testu, ale zejména na frekvenci užívání, množství, také na metabolismu každého testovaného, detekuje zhruba v těchto časových úsecích:

 

Detekce benzodiazepinů se odvíjí od vylučovacího poločasu jednotlivých léků.

U krátce působících lze látku detekovat po několika dnech.

Dlouhodobě působící Diazepam a některé další benzodiazepiny jsou z moči detekovatelné až 3 týdny, vzácně déle.
Detekce ze slin je obdobná, jako z krve, tedy ve výrazně kratším časovém horizontu.

 

Připomínám, že benzodiazepiny patří mezi vůbec nejnávykovější látky, které by nikdo neměl užívat, pokud je nepředepsal lékař.

 

Psychická, následně i fyzická závislost na benzodiazepinech vzniká rychle, snadno a její léčba může být velmi náročná, proto je zásadně důležitá prevence. Benzodiazepiny se mají používat pouze, když je to nezbytně nutné, v případech, kdy neexistují bezpečnější alternativy. Vysadit, případně postupně vysazovat, by se měly co nejdříve po odeznění akutních potíží.

 

Užívání trvající déle, než 4 až 6 týdnů, má za následek rozvoj tolerance, kdy uživatel potřebuje stále vyšší dávky pro dosažení původního efektu. Po určitě době přísunu benzodiazepinů mozek zastavuje produkci vlastních látek „na uklidnění" (GABA) a když se zastaví i přísun benzodiazepinů, člověk je mnohem nervóznější, než před začátkem jejich užívání, a to i v běžných, původně nijak náročných situacích.

 

Psychická i fyzická závislost vzniká už po několika měsících užívání.

 

Závislost na tomto typu léků je nejčastější u lidí středního a staršího věku.

 

Nevhodné a nadbytečné předepisování léčiv je v Evropě nejrozšířenější právě u nás - 41 %, následně v Itálii - 26 % a Finsku - 21 %. Mnoho lidí, bohužel, užívá benzodiazepiny nad hranici bezpečného užívání, která činí 2 až 6 týdnů. Už po třech měsících užívání se u třetiny uživatelů rozvine závislost. 

 

Stačí takto?

 

Buďte na sebe i účastníky provozu opatrný, hezký zbytek léta,

Amrit Sen.

DMS

Zpět