Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Zavislost na xanaxu

Ann

Dobry den, vlivem stresu a uzkosti z bakalarky a statnic jsem cca od 7. cervna zacala brat xanax (0,5 mg 3x denne), ktery mi predepsala prakticka lekarka. Po statnicich jsem ho v druhe polovine cervna temer vysadila (0,25 mg rano a vecer), ale trpim agorafobii a na zacatku cervence jsem na dovolene opet zvysila davku na 0,5mg 3xdenne, pak jsem to zase pomalu snizovala a slo to. Po dovolene zhruba v polovine cervence mi psychiatricka chtela nasadit antidepresiva, ktera mi ale nesedla, takze mi doporucila zvysit xanax na 1mg rano a k tomu 0,5 3x denne. AD mi zatim vysadila. Brala jsem tedy 1mg rano a k tomu 0,5mg 3x denne. Byla jsem pak na dalsi dovolene takze mi doporucila na tehle davce nejakou dobu zustat. Cca od konce srpna se snazim pomalu davky snizovat, ted jsem na 0,75 rano, 0,5 v poledne a 0,5 vecer, ale necitim se uplne dobre. Prepadaji me takove panicke ataky a uzkosti. Bojim se jestli je to vlivem vysazovani leku - snizuji po 0,25mg - pri tom snizeni tu nizsi davku beru 3 dny a pak snizuji o dalsich 0,25. Navic me ted od soboty ceka dalsi dovolena. Bojim se ze mam ted problemy hlavne kvuli tomu xanaxu a vysazovani, jestli na nem uz nejsem zavisla, pres to, ze jsem predtim ty davky snizovala. Takze sice to beru uz nejake 2 mesice, ale stridave davky snizuji a zvysuji. Nejradsi bych xanax do konce srpna uplne vysadila abych pak nemusela zacinat brat antidepresiva, ale ted zacinam mit obavu, ze to nepijde, pritom predtim se mi to snizovani darilo. Prosim o nazor nebo radu. Dekuji.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

předně se omlouváme za delší prodlevu v odpovědi.

Je docela možné, že se u vás po dvou měsících užívání stihl vytvořit mírný návyk. Na snižování dávek teď váš organismus reaguje typicky - návratem nebo zhoršením příznaků, kvůli kterým jste Xanax začala původně brát. Co s tím?

 

Píšete, že jste ho plánovala vysadit do konce srpna, abyste nemusela začít brát antidepresiva. Pokud ale cítíte, že se něco děje, můžete zkusit vysazování zpomalit (obecné doporučení je snižovat o 10 = 15 % denní dávky za týden). Myslím, že by bylo fajn, abyste si o tom promluvila se svou psychiatričkou - nebrat Xanax dlouhodobě je určitě rozumné, zároveň by ale bylo dobré, abyste svoje úzkosti nenechala jen tak rozbujet.

 

Nechci úplně nosit dříví do lesa - určitě víte, že Xanax úzkosti nevyléčí, jen je dočasně zmírní. Dá se s nimi ale naučit pracovat - jednak v rámci psychoterapie, jednak třeba různými relaxačními technikami (může vám poradit vaše psychiatrička, nějaké návody také docela snadno najdete i na netu). Je to určitě náročnější, ale z dlouhodobého hlediska výhodnější. Důležité je taky úplně nezapomínat na prevenci, sebepéči - pohyb (! - hodně účinné antidepresivum), spánek, jídlo, odpočinek (to se samozřejmě o zkouškovém lehce řekne).

 

Vaše psychiatrička s vámi také ještě může probrat ta antidepresiva. Jsou z hlediska závislosti určitě bezpečnější než benzodiazepiny (tj. Xanax) a můžou pomoci zmírnit těžké stavy natolik, aby se daly využívat výše zmíněné techniky.

 

Kdybyste měla ještě nějaké otázky, určitě se ozvěte!

Ať se daří, užijte si dovolenou!

 

T.E,

 

DMS

Zpět