Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Oxazepam

Pavlina

Dobry den,

beru Oxazepam tri mesice 2x denne a ted bych si ho prala vysadit. Mam mit obavy z rozvinute tolerance? A jak vysazovat pomalu? Lekarka doporucila pulka/tyden, ale musela jsem bohuzel zacit 1/4 rano, pulka byla na me moc. Ted po tydnu chci 1/4 z vecerni davky, muzu? (Mysleno, jestli musim ubirat jen z ranni a potom z vecerni a nebo muzu takhle? )
Dale beru 8.tyden Escitylopram 10mg a zlepseni citim (uzkost, panicke ataky),ale rozhodne nejsem na 100% rekla bych,ze tak na 50. Dostavi se jeste nejaky efekt? Lekarka tvrdi, ze ano.

Dekuji mnohokrat

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

omlouvám se za pozdní odpověď.

 

Po třech měsících už návyk vytvořený bude, snižujte svým tempem, 1/4 tablety za týden je úplně v pořádku. Klidně ubírejte na střídačku z ranní a večerní. Večerní se většinou ubírá pomaleji, aby se minimalizovaly potíže s usínáním.

 

Efekt escitalopramu se většinou začíná projevovat po 2 týdnech a během 6-8 týdnů by se ideálně mělo dostavit markantní zlepšení až "normalizace" stavu, může to ovšem trvat i déle. Takže bych tomu klidně ještě nějaký týden dala, vaše lékařka může ještě navrhnout zvýšení dávky na 20 mg denně. Pokud byste i přesto cítila, že to není ono, bylo by asi na místě zvážit změnu antidepresiva nebo nějaké další léčebné kroky (i nefarmakologické). Že se s antidepresivem "netrefíte" na první pokus je docela běžná věc.)

 

Určitě pomůže, když s vaší lékařkou konkrétně proberete, co se zlepšilo a co naopak pokulhává. Dobré je zmínit i případné nežádoucí účinky, pokud nějaké cítíte.

 

Držím palce, aby jste se brzy cítila líp!

Zdravím!

 

T.E.

DMS

Zpět