Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

neurol_komplikace

KK

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda, případně jaká existují rizika po vysazení neurolu 0,25, který užívám více jak 3/4 roku, prosím? Mám bez něj velmi špatné spaní, ale zase ho nechci brát do nekonečně. Psychiatr mi zatím moc rad nedal a nerada bych zbytečně panikařila, že po vysazení nastoupí výrazně komplikace. Děkuji.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, dokud budete brát jen tu 0,25 na noc, bude po vysazení pravděpodobně hrozit jen, že budete po vysazení opět špatně usínat (teoreticky ještě o něco hůře, než před nasazením Neurolu).

 

Dlouhodobě bych ale brát Neurol moc nedoporučovala. Zkusím vám tu obecně něco sepsat, možná nosím dříví do lesa, ale třeba se vám něco hodí. Prvním krokem při nespavosti by mělo být dodržování spánkové hygieny. Zní to hrozně, ale v podstatě to znamená, že odpoledne nepijete kafe a jiné budivé nápoje, neprovozujete těsně před spaním nějakou velkou fyzickou aktivitu (fitko), nekoukáte do poslední chvíle do monitoru a radši si před spaním třeba čtete, máte v ložnici tmu a vyvětráno, uléháte, až když jste unavená. Pokud nezaberete do půl hodiny, tak se v posteli dál nepřevalujete, vstanete a ještě chvíli si třeba čtete, než na vás únava přijde. Někdo si pochvaluje před spaním teplou vanu, někdo čaj z meduňky nebo nějaké jiné "spací" směsi.

 

Pokud vám na spaní zabírá "jen" relativně nízká dávka Neurolu, je možné, že problémy s usínáním jdou na vrub úzkosti a nepříjemným myšlenkám, které vám před usnutím rejdí hlavou. Uvolnění je do značné míry možné dosáhnout i bez prášků, pomocí nějaké relaxační techniky, autogenním tréninkem... Buď vám může poradit psychiatr, nebo určitě spoustu návodů najdete třeba na youtube.

 

No a nakonec léky. Pokud vynechám ty návykové, které jsou určené spíš pro ojedinělé a/nebo krátkodobé použití (benzodiazepiny, Z-hypnotika, neboli Stilnoxy a Hypnogeny), tak je ještě mnoho nenávykových, které mohou se spaním pomoci. Namátkou zmíním třeba některá antidepresiva (trazodon, mirtazapin), dále se používají i tlumivé léky z jiných skupin (promethazin, nízké dávky quetiapinu)...

 

Můžete to zkusit se svým psychiatrem probrat.

 

Přeji dobré spaní!

 

T.E.

 

DMS

Zpět