Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Nebezpečí Lexaurinu

Ekvapka

Dobrý den chci se zeptat. Bývalý přítel dcery uvažuje o tom že 2 letému vnukovi dá na sklidnění Lexaurin. Dnes si ho vzal poprvé přes noc.Už jednou se vrátil po pár hodinách u táty a byl mimo, díval se přes nás do dálky a nekomunikoval. Bylo to v rozporu s tím jak živé dítě to je. Tak by mně zajímalo jak se požití Lexaurinu dà poznat. Děkuji za odpověď

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

pro pána, Lexaurin se takhle malým dětem vůbec nesmí podávat, ještě navíc bez vědomí lékaře! Jednak nejsou (logicky - nikdo to z etických důvodů nezkoumá) zjištěné účinky a dopady na dětský organismus nebo třeba rychlost metabolizace a vylučování, jednak to je rizikové např. z hlediska útlumu dýchacího centra či různých dalších komplikací. V prvé řadě bych se tedy s otcem dítěte rozhodně domluvila, aby to vůbec nedělal (!). Napadlo ho třeba, že když dá dvanáctikilovému dítěti dávku, která je určená sedmdesátikilovému dospělému, že ho tím může ohrozit?

 

Domnívám se, že by to vypadalo tak, jak to popisujete - dítě je mimo, utlumené, zpomalené, nemotorné, může mít potíže s rovnováhou, méně komunikuje, hůře artikuluje, může být spavé. V případě nadměrné spavosti, která by nastala při požití (pro dítě) příliš vysoké dávky, bych se bála právě zmíněného dechového útlumu - dítě by proto určitě nemělo být bez dozoru a jeho stav by měl posoudit lékař (zvlášť pokud by nebylo jasné, kolik toho dostal a kdy - účinek může nabíhat postupně a útlum se může prohlubovat).

 

Pokud má dceřin expartner problémy se „zvádáním" vnuka, je určitě možné se o tom poradit - s dětským lékařem, dětským psychologem, v rodinné poradně. Vnukovi to prospěje více, než když ho bude bez uvážení dopovat medikamenty.

 

Určitě se kdykoli ozvěte, doufám, že vše dopadne dobře, zejména pro vašeho vnuka.

 

Zdravím!

 

T.E.

 

DMS

Zpět