Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

xanax

Ann

Dobrý den, děkuji za odpověď na dřívější dotaz, částečně na něj asi teď navážu. V minulosti mi byla diagnostikována agorafobie, občas mívám panické ataky a teď mám diagnózu generalizovaná úzkostná porucha. V průběhu srpna jsem začala chodit na individuální psychoterapie a teď od září na skupinové kognitivně-behaviorální terapie. Moje psychiatrička je nyní po operaci a bude ordinovat až od poloviny září. Já nyní užívám xanax 0,5 mg ráno, 0,5 mg v poledne a 1 mg večer. Xanax beru už cca od začátku/poloviny června se střídavým snižováním a zvyšováním dávek. Posledních několik dní se necítím moc dobře, pravděpodobně vlivem výkyvů hladiny hormonů před a během menstruace, jsem dost nervozní a dost často brečím, zároveň mám problém s trávením a nedaří se mi přibrat (dřív jsem měla 47kg/168cm, teď mám jen 42kg). Psychiatrička mi doporučovala zvýšit dávku xanaxu na 0,5 3x denně a k tomu 1mg na noc. Až bude ordinovat, pravděpodobně mi bude chtít nasadit antidepresiva (mirtazapin sandoz), čemuž se sice nebráním, ale po první zkušenosti s antidepresivy (Sertralin) jsem se cítila strašně a týden jsem nemohla jíst. Bojím se vznikající závislosti na xanaxu, protože už ho beru dlouho, nechce se mi tu dávku zvyšovat, i když se necítím dobře, aby mi později nebylo ještě hůř. Zároveň mám obavu z přechodu na antidepresiva a z nízké váhy. Potřebovala bych radu nebo názor ohledně zvyšování dávky xanaxu a případně jak se potom přechází na antidepresiva, předpokládám, že během toho se pak nějak snižují dávky xanaxu. Z dlouhodobého hlediska doufám, že mi časem pomohou terapie. Ještě bych měla otázku jestli je možné současně s xanaxem/případně antidepresivy užívat kapky mastodynon, které mi už dříve pomohly s výkyvy nálad souvisejícími s premenstruačním syndromem a menstruací. Předem děkuji za odpověď

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

myslím, že mirtazapinu se nemusíte tolik bát - sertralin bohužel při nasazování může přechodně způsobit zhoršení stavu, nevolnosti, nechutenství apod., což je způsobeno jeho přímým vlivem na serotonergní systém. (Tyto vedlejší účinky během týdne až dvou vymizí.) Mechanismus účinku mirtazapinu je odlišný, serotoninový systém ovlivňuje nepřímo, zároven působením na další receptory pomáhá při poruchách spánku, úzkostech a právě i při nechutenství. Mezi jeho vedlejší účinky patří (kvůli zvýšení apetitu) i nárůst hmotnosti - což je ve vašem případě účinek žádoucí.)

Co se týče toho zvyšování Xanaxu - chápu vaše obavy, ale pokud už ho berete, je možná zbytečné se trápit kvůli půl miligramu, jestli vám to v tuto chvíli na přechodnou dobu pomůže. Po nasazení antidepresiva se obvykle vyčkává do jeho nástupu účinku - jakmile antidepresivum „převezme otěže úzkosti", potom se benzodiazepiny postupně vysazují. Vaše naděje v terapii bych rozhodně chtěla posílit, ty zmíněné oteže budou přesouvat do rukou vám :)

Bohužel nemám zkušenost s kombinací Mastodynonu s mirtazapinem. Nepřišla jsem na vyložené kontraindikace souběžného užívání, ale nějaká interakce samozřejmě vzniknout může (přes vliv na dopaminerní systém?) - spíše bych řekla, že nevýrazná. Klinický farmaceut by řekl něco konkrétnějšího.)

Zkuste se ještě poptat vaší lékařky. (Nevím jak dlouho Mastodynon užíváte - jeho vedlejším účinkem můžou být i problémy s trávením a nechutenstvím - asi víte, jen zmiňuji.)

 

Doufám, že se vám brzy povede lépe - třeba i v té další části měsíce!

Kdyby něco, určitě se ještě ozvěte!

 

S pozdravem

T.E.

 

 

DMS

Zpět