Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

xanax

Ann

Dobrý den, děkuji za předchozí odpovědi. Nyní už víc jak 2 týdny užívám Mirtazapin Sandoz 7,5 mg na noc a k tomu stále xanax 0,5mg 2x denně a 1mg na noc. Prvních pár dní jsem se během dopoledne cítila hodně otupěle a tak nějak oblble, trochu mimo. Taky se mi hodně zvýšila chuť k jídlu. Otupělost už úplně přešla, chuť k jídlu se už taky trochu zmírnila, zároveň mě úplně přešly i úzkosti, které jsem mívala i přes braní samotného xanaxu. Nyní, po schválení od lékařky začínám snižovat dávky xanaxu, už druhý den beru o 0,5 mg xanaxu na noc méně a mám pocit, že se mi úzkosti a panické ataky zase trochu vrací. Obávám se, že při dalším snižování xanaxu budu muset zvyšovat dávku AD. Chtěla jsem se zeptat jaká dávka Mirtazapinu sandoz se běžně předepisuje pro nějaké dlouhodobější užívání a jak se pak vysazuje? Také by mě zajímalo jestli je nebezpečné otěhotnět při braní antidepresiv (zatím to nemám v plánu, ale z dlouhodobého hlediska by mě to zajímalo)? Chodím zároveň na skupinovou KBT a jsem trochu v rozpacích jestli je ideální tlumit všechny příznaky úzkostí a panické ataky, protože když jsem začala Mirtazapin brát a bylo mi úplně dobře, tak jsem si sice uvědomovala, že mám problém, ale přijde mi, že bych pak na terapii nemohla některé úkoly splnit, tak jak by bylo potřeba, aby ta terapie byla ve výsledku efektivní. Zkrátka když ty úzkosti vůbec nemám, tak pak nejsem schopná třeba zaznamenávat situace, kdy na mě přichází a jak se při tom cítím apod., můžu na to jen vzpomínat a přitom si třeba neuvědomit nebo zapomenout na nějaké podstatné věci. Poslední otázka je, jestli je možné užívat xanax nebo jiný benzodiazepin nárazově potom, co ho přestanu brát pravidelně.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

zatím užíváte subterapeutickou dávku mirtazapinu, obvykle se účinná dávka pohybuje v rozmezí 15 - 45 mg. Většinou se nasazuje 15mg a navyšuje se postupně do dosažení účinku. Podobně jako u ostatních antidepresiv pak obecně platí, že by užívání mělo trvat po stabilizaci alespoň 6 měsíců. Pak je možné postupně vysazovat - každý to asi dělá trochu po svém, někdo to snese rychleji, někdo radši pomaleji. Bezpečnější (z hlediska nějakého rozvoje příznaků z vysazení) je snižovat pomalu, klidně i v průběhu několika měsíců (ubrat třeba těch 7,5mg jednou za měsíc).

 

Co se týče těhotenství - záleží na typu antidepresiva. Některá AD jsou považována za bezpečná a nebyl u nich zjištěn negativní vliv na plod (nebo ne jednoznačně - některá rizika jsou přítomná při každém těhotenství a některá mohou být způsobena samotnou depresí). Mezi ně patří např. sertralin. U mirtazapinu je méně dat, ale ani tam zatím nic nesvědčí pro zvýšené riziko. Na druhé straně jsou antidepresiva, která např. prokazatelně zvyšují riziko vrozených vad (např. paroxetin), tam by po otěhotnění bylo vhodné provést záměnu za bezpečnější preparát.

 

Myslím, že bude dobré, když svoji medikaci a s tím spojené obavy na KBT skupině proberete (pokud se vám nechce téma brát na skupinu, tak třeba individuálně s terapeuty?). Buď můžete pracovat se svými zkušenostmi z doby před medikací a natrénovat si schopnosti trochu nanečisto, než medikaci vysadíte, nebo si záměrně medikaci ponechat v nižší dávce, abyste měla s čím pracovat. Myslím, že obojí je možné, ale co bude lepší zrovna pro vás, to nevím. Jenom vás mohu ubezpečit, že kombinace medikace s KBT je docela běžná a efektivní.

 

U nárazového užívání BZD po jejich vysazení po dlouhodobém braní bych se vždycky trochu bála, že se ozve návyk a že je potom člověk začne brát častěji, než by chtěl (i třeba kvůli tomu, že bude mít horší „dojezdy", než kdyby je nikdy předtím nebral). Takže bych se (pokud by bylo potřeba něco nárazově vzít) klonila spíš k non-BZD anxiolytikům. Ale - možná jsem jenom opatrná :)

 

Držím palce, ať se terapie daří!

Zase se ozvěte, pokud vás něco napadne!

 

T.E.

 

 

 

DMS

Zpět