Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Xanax

Ann

Dobrý den, moc děkuji za předchozí odpovědi. Nějakou dobu jsem se cítila lépe, tak mi doktorka doporučila zkusit snížit dávku xanaxu od 0,5 mg (z 0,5/0,5/1 + 15mg Mirtazapinu Sandoz na 0,5/0,5/0,5 + 15mg MS) prvních pár dní bylo vše v pořádku, ale cca po 5 dnech se mi začaly vracet celkem silné úzkosti, které se objevují z ničeho nic a trvají různě dlouho. Snažím se je zvládat, ale je to vážně velmi nepříjemné. Teď je to týden od snížení dávky a já pořád čekám, kdy mě ty úzkosti přejdou. Podle doktorky mám ještě tak týden zůstat na téhle dávce a pak snižovat po menších dávkách. Je možné, že se vliv snížení dávky xanaxu projevil až po týdnu? Jak dlouho může trvat než tyhle zhoršené stavy přejdou?

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

díky za díky! Jsem ráda, jestli to bylo aspoň trochu užitečné.

 

S tím Xanaxem je to trochu neobvyklé - patří mezi benzodiazepiny s kratším biologickým poločasem (odbourává se z organismu relativně rychle - oproti např. diazepamu) a proto tam abstinenční příznaky nastupují spíš dříve - obvykle po cca 12 hodinách od poslední dávky. Ale vyloučené to není, roli můžou hrát i jiné faktory - od míry stresu např. po fázi menstruačního cyklu.

 

Takže bych se držela rady vaší psychiatričky, případně počkala i o chlup déle, dokud úzkosti neodezní. A pak bych snižovala dál (klidně jen o 0,25 mg a s delším odstupem, pokud to bude potřeba). Teoreticky by se to mělo podstatně zlepšit v průběhu zhruba těch dvou týdnů, nějaké "vlny" se ale mohou vystkytnout i s delším odstupem po vysazení.

 

Tak držím palce, at se vám brzy daří lépe!

Ozvěte se, kdyby vás ještě něco napadlo!

 

T.E.

 

 

DMS

Zpět