Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Zavislost

Tomad

Je mi 38let a jsem závislý na rivotrilech 2mg snažil jsem se několikrát snižovat dávky beru je už asi 10 let ale pokaždé když jsem se pokoušel je vysadit nebo snížit dávky na minimum je mi hrozné špatně fyzicky mám záchvaty paniky úzkosti ted jsem na 1 mg někdy jen 0.5 zkoušel jsem i min ale to už je špatně.po celou dobu si je shanim kde se da ve výkonu trestu mi je občas před psali.nikdy jsem se o tom neradil s žádným lékařem mám to složité nevím vlastně koho kontaktovat .

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Zdravím,

jestli jste o tom zatím s nikým nemluvil, tak bych vám určitě doporučila, abyste kontaktoval psychiatra (ambulantně). Nemusí nutně být z oboru adiktologie, ale když bude, nebude to rozhodně na škodu :) Určitě je dobře, že užíváte „obvyklé" dávky a nezvyšujete je. Někteří odborníci jsou toho názoru, že je možné benzodiazepiny užívat i dlouhodobě, protože na jejich anxiolytický účinek (proti úzkostem) údajně nevzniká tolerance (ačkoli fyzický návyk samozřejmě vzniká - od toho jsou ty abstinenční stavy, které zažíváte, když se snažíte vysadit). Zároveň to ale s sebou nese nějaká rizika a je dobré individuálně zvážit, jak postupovat. Pokud se s psychiatrem/psychiatričkou domluvíte, že bude lepší Rivotril vysadit, tak vám jednak poradí, jak na to (pomalu), jednak vám může řeba předepsat i nějakou medikaci, která vám pomůže to vysazování překlenout, abyste neprožíval tak nepříjemné stavy. Nebo se domluvíte na jiné medikaci, která není návyková a kterou můžete Rivotril nahradit i na delší dobu (typ bude zase záležet na individuálním případu).

 

Zkuste ve vyhledávači zadat „psychiatrická ambulance" a město, které máte dostupné. Kdyby se vám nedařilo nic najít nebo kdyby vás ještě něco zajímalo, nebojte se ozvat.

 

 

Pěkný den a ať se daří!

T.E.

 

 

DMS

Zpět