Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Diazepam

Roman

Dobrý deň. Už 2 roky berú diazepam, cca2az5 mg denne, momentálne 2rani,2 večer.
Bol som už i na 0,5 za deň, no odvyk ut nemôžem. K tomu tiaprid berem
Bral som i v rokoch 2008az2012,vtedy som sa toho zbavil, teraz nemôžem. Bol som kedysi alkoholik, gambler, hulil trávu, vyskúšal všeličo.
Teraz ma trápi ten diaz.
Doktorke už neverím, naposledy ma napuchala apaurin i, čo je vlastne diazepam!!! Co robiť, ved som na mini dávkach.
Ísť na liečenie???

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Zdravím, Romane.

 

S diazepamem a benzodiazepiny je někdy to dovysazení někdy náročné, ale dá se to zvládnout. Záleží na vás, co budete preferovat. Buď můžete zkusit vysadit doma, ambulantně, tam bych vám ale potom určitě doporučila, abyste si našel doktora/doktorku, kterým byste důvěřoval a mohl to s nimi naplánovat. Ideální by bylo, aby byli z oboru adiktologie (AT). Potom bych zkusila udělat dlouhodobý plán vysazování. Nejprve si spočítejte vaši průměrnou denní dávku (jestli berete každý den trochu jinak, tak si sečtěte dávky např. za týden a vydělte sedmi). Potom zkuste snížit vždy jen o úplný zlomek denní dávky (10-25 %) a potom klidně třeba dva týdny tuto sníženou dávku nechte, aby si tělo zvyklo na novou rovnováhu. A potom snižte znovu o zlomeček a zase třeba dva týdny počkejte. Je to na dlouho, ale snižují se tím abstinenční stavy na minimum. Chce to ovšem trochu sebekontroly...

 

Další varianta je, jak říkáte, to léčení. Můžete jít na detox, kde vám léky vysadí. Někde je ale vysazování relativně rychlé a pokud byste šel po detoxu hned domů, mohl byste cítit ještě docela silné abstinenční příznaky. Dobré zkušenosti s pozvolnějším vysazováním jsou z Plzně a Kosmonos. Je dobré si zjistit, jaké požadavky detoxy mají a jestli umožňují pouze samotný detox - někdy předpokládají po detoxu nástup do ústavní léčby nebo potvrzení o nástupu do léčby ambulantní/komunitní. Tak aby mezi vámi bylo případně od počátku jasno.

 

Pokud byste k tomu měl nějaké další otázky, měl zájem o nějaké konkrétní kontakty, tak se určitě ozvěte (kdyžtak dejte vědět, jaké větší město máte dostupné). Kontakty si případně můžete sám najít na našem webu v sekci Kontakty, nebo zde: https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/

 

AT ambulance (psychiatrické) je někdy ale jednodušší hledat normálně přes vyhledávač (zadáte zároveň město či městskou část).

 

Držím vám palce, hodně zdaru!

 

Pěkné svátky přeje

T.E.

 

DMS

Zpět