Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazení Rivotrilu + sport

Stavj

Dobrý den. Je to rok co beru rivotril (denně). Dávka kolísala podle toho jak se behem roků dařilo od 0,5mg denně až po 2mg denně. Před měsícem jsem se zasekl a rozhodl se to všechno zvládnout a konečně začít fungovat (trpim panickou poruchou, úzkostmi a depresemi). Vysadil jsem postupně všechny ostatní léky (Mirzaten,Brintelix) a zbyl už jen rivotril. Každý třetí den snižuji denní davku o půl prášku. Je mi lépe ale zároveň hůř. Cítím že paniku už prostě nemám, ale dost se mi rozvinula depersonalizace (nevim jestli právě kvůli vysazovani). Dřív jsem byl vrcholový sportovec a chci se teď k tomu vrátit (MMA). Jen mi celou dobu vrtá hlavou jestli se při fyzické námaze nemůže něco stát, když v sobě ještě rivotril mám. Byl jsem v srpnu na komplexní sportovní prohlídce, kde mi řekli, že jsem absolutně zdraví a můžu cvičit bez omezení, jen já ještě trochu váhám. Někdy je mi skvěle, jindy se mi hrozně motá hlava. Měli byste nějakou radu jako odborníci? Děkuju.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

myslím, že to, že se vám motá hlava není ani tak způsobeno tím, že ještě nějaký rivotril berete, ale spíše tím, že teď od něj odvykáte, tedy s nějakými abstinenčními příznaky. Co by se s tím dalo případně dělat - zkusit trochu zpomalit tempo vysazování (snižovat např. vždy po týdnu či po menších částech). Je taky možné, že má nějakou dohru vysazení ostatních léků, pokud k němu došlo před nedávnou dobou.

 

Pokud jde jen o fyzickou námahu, tak bych řekla, že takové dávky Rivotrilu nepřináší výrazné riziko (pokud např. výrazně neovlivnují vaši bdělost a soustředění apod.). Spíš tu jde opět o ten odvykací stav, který pro organismus představuje zátěž. Proto bych se raději nepouštěla hned do fyzických extrémů, ale začala hodně pozvolna a aktivitu navyšovala podle toho, jak se budete cítit a třeba se zápasy bych klidně počkala, dokud nebudete mít vysazeno a cítit se dobře. MMA samo o sobě není úplně bez rizika :)

 

Stačí vám to takhle? Kdyby něco, ještě se ozvěte.

 

Pěkné svátky!

T.E.

DMS

Zpět