Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Buspiron

Robo

Dobrý deň,
trpím silnými často krát celodennými úzkosťami. Štvrtý mesiac užívam ad Duloxetín 2x denne a anxiolytikum Buspiron, ten som najskôr bral 3x denne 5mg a pred mesiacom mi bol zvýšený na 3x denne 10mg. Úzkosť sa však nezmenšuje. Psychiatrička mi povedala, že si môžem dať aj štvrtú tabletku Buspirónu. Chcem sa opýtať, či je možné užívať Buspirón aj v dávkach 4x denne 10mg a či môžem mať po ňom stuhnuté svalstvo, cítiť únavu a slabosť? Alebo by nebolo lepšie zmeniť lieky, keď úzkosť neustupuje? Z ad som bral ešte Venlafaxín 1X denne 150mg, no mal som pri ňom intenzívne bolesti hlavy.
Ďakujem Vám za odpoveď.
Robo

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Robo.

Teoreticky je Buspiron možné navyšovat až do dávek 60 mg denně ve 2-3 dílčích dávkách, přičemž efekt se obvykle dostavuje až po několika týdnech. Nežádoucí účinky (NÚ) naopak mají tendenci po nějaké době vymizet. Únava a slabost patří mezi relativně časté NÚ, svalová ztuhlost potom spíše mezi vzácnější.

 

Pokud tuto medikaci berete už čtyři měsíce a stále vám to nepomáhá a naopak stále cítíte nějaké nežádoucí účinky, možná je opravdu na čase, zkusit něco jiného. Další navyšování Buspironu by také mohlo zvýšit riziko interakcí. Oba léky působí přes serotoninový systém, jehož přílišná aktivita může vést k mnoha nežádoucím reakcím (v extrémních případech - předávkování - až k tzv. serotoninovému syndromu).

 

Zkuste se ale o změně pobavit se svou psychiatričkou - volba léků je vždycky dost individuální záležitost a musí se brát v potaz různé faktory (jednotlivé potíže, zdravotní stav...) Také bych vám asi doporučila, abyste se zkusil informovat i o dalších možnostech léčby - farmakologie je jedna věc, ale existují i různé formy psychoterapie a potom i spousta doplňujících metod, které vám od úzkostí mohou pomoci. (Relaxace, autoenní trénink apod.)

 

Držím palce, ať je brzy lépe!

Kdybyste měl další otázky, určitě se ozvěte.

 

S pozdravem

T.E.

 

DMS

Zpět