Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Abstinenční příznaky

Majka

Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď, bohužel sem měla větší potíže, co se týká abstinečních potíží, takže mi doktorka řekla, ať si ten denní opět vezmu. Takže jsem na půlce 5mg diazepamu (na den) a na noc též půlka (i když jsem si zrovna včera musela vzít pozdě nad ránem ještě půlu), jelikož jsem měla opět ataku. A to jsem myslela, že je to lepší, jelikož kontroly u lékařů před Vánoci byly víceméně bez potíží, a teď během svátků se opět asi třikrát ataka vyskytla. Ale bohužel u mě probíhá, vždy nad ránem kolem druhé hodiny a to celkem s pravidelností. Zrychlené bušení srdce. Podstoupila jsem všechny možné vyšetření. Mám teď šest týdnů Eliceu 10 mg - 1 tabletku ráno. Ale zatím asi ještě plně nezabírá.
A moc ráda bych se prostě toho diazepamu zbavila, a každý mi naznačuje, že si musím dát více času, jelikož jsem udělala asi velkou chybu. Jelikož teď jsem prostě zkusila pondělí a úterý tohoto týdne, vůbec nebrat nic a poté se ty ataky objevily a doktorka mi řekla, že ať se vlastně vrátím zpět.

Našla jsem si i psycholožku kvůli terapii, navštěvuji psychiatra. Ale bohužel během Vánoc, tam nikdo nebyl, takže jsem si volala na Rijaps a navštívila obvodní lékařku.
Chci to prostě vybojovat, ale ty příznaky jsou prostě nepříjemnější, než snad na začátku, když mi tyto léky předepsali.

K tomu jsem začala chodit na jogu, a zkouším si meditace a autogenní trénink podle internetu. Jelikož s jogou jsem na začátku.

Já to chci vyhrát, ale jsem asi moc netrpělivá, jelikož v tomto stavu se nemohu vrátit ani do práce. A to už jsem měsíc na neschopence, ale sama vím, že bych to nezvládla. I když bych moc ráda šla.
Ale hlavně kvůli rodině to musím zvládnout a především a na prvním místě kvůli sobě.

Jen bohužel někdy prostě člověka přepadá strach, že to nezvládne.
A to ještě beru hořčík a vitamíny skupiny B, mám ráda česnek a cibuli a popíjím bylinkové čaje.

S tím Protazhinem jsem měla spíše obavy, jelikož se vlastně léčím i na alergologii, mám chronickou rýmu a v tomto období beru dlouhodoběji sprej do nosu Nasonex.

I když to je asi spíše vedlejší důvod, je to opravdu strach spíše z těch dalších závislostí. A potřebovala bych se vyspat, jelikož dny jsou celkem v pořádku, ale ty noci jsou prostě horší.

Děkuji za každý Váš podnět, jsem za ně moc vděčná.
Přeji hezký večer, Majka

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Majko,

myslím, že je skvělé, že jste našla psycholožku, že zkoušíte cvičit jógu, autogenní trénink... Určitě děláte vše, co je ve vašich silách, abyste se dala do kupy. Opravdu to teď ale bude chtít hodně trpělivosti a hlavně - určité shovívavosti vůči sobě samé. Z toho, co píšete, mi připadá, že jste na sebe docela přísná, že se opravdu snažíte do roztrhání, abyste zase mohla fungovat. Možná si vyčítáte, že nezvládáte jít do práce, že třeba plně nefungujete v rodině, možná máte strach, jak to dopadne... Je ale důležité, abyste si uměla i tak trochu „odpustit". Takové starosti vlastně dále prohlubují úzkost a stres. Zkrátka vám teď není dobře a budete potřebovat nějaký čas na zotavenou. Je jasné, že něco vám teď třeba nejde tak, jako dřív. Zase to půjde, jenom to chce čas... Zkuste k sobě promluvit, jako byste mluvila k dobré kamarádce - uvidíte, třeba něco uvidíte trochu v jiném světle.

 

Účinek antidepresiv (Elicea) obvykle nastupuje až po pár týdnech, kolem šesti týdnů už by ale nějaké výsledky být vidět mohly. Jinak je možné ještě navýšit dávku (a pokud by to vůbec nezabralo, tak změnit přípravek). To ale určitě budete rozhodovat ve spolupráci se svou psychiatričkou. S tím vysazováním diazepamu nemusíte spěchat, zkuste ubírat opravdu až ve chvíli, kdy se budete cítit líp, a jen klidně o čtvrt tablety za týden či dva. Čím pomaleji, tím menší riziko panik a bušení srdce. Zároveň by mohla pomoci ta antidepresiva.

 

A vidíte, Prothazin se užívá i při alergických onemocněních (zmírňuje alergické reakce). Zároveň na něj návyk nevzniká. Myslím, že pokud máte během vysazování potíže se spánkem, je Prothazin bezpečný (i s medikací, kterou užíváte).

 

Tak se držte, dejte vědět, jak se vám daří!

Zdraví

T.E.

 

 

DMS

Zpět