Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Lexaurin - užívání

Tom

Dobrý den, rád bych se zeptal na užívání léku lexaurin. V běžném životě netrpím úzkostmi nebo depresemi, ty se ve mně probouzejí při konkrétních situacích, které očekávám - např. prezentace před lidmi, důležitý meeting, apod. Jedná se o jednorázové situace během kterých zažívám úzkostné nebo panické stavy (silné bušení srdce, problémy s dýcháním, atd.).
Moje obvodní lékařka mi doporučila jednorázově lexaurin. Vzal jsem si jej několik hodin před danou situací, ale účinek se nedostavil. Podruhé jsem zkusil 2 tablety v rozmezí 3 hodin, ale výsledek byl opět stejný, tedy bez účinku.
Rád bych se zeptal, jak v těchto případech postupovat? Jak lék užívat, či jej nahradit?

Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Tome,

 

možností je určitě více. Lexaurin je prášek, který začíná účinkovat zhruba po půl hodině, takže tříhodinový odstup od zátěžové situace je podle mě moc dlouhý. Když už, doporučovala bych, abyste ho bral zhruba tu půlhodinu před akcí. Pokud by nezabral, můžete zkusit vyšší dávku. Kdyby to ale bylo opravdu nějak úporné, stavy těžké, tak bych se být vámi poradila raději s psychiatrem.

 

Jen bych chtěla podotknout: benzodiazepiny samy o sobě nic neléčí. Utlumí v danou chvíli úzkost, ale neřeší její příčinu. Když už je úzkost taková, že vás nějakým způsobem omezuje, je dobré to vzít jako signál, že je možná potřeba něco změnit. Možná máte práce moc, možná nejste úplně v psychické pohodě, možná si nevěříte, stresujete se, že něco pokazíte, že se zesměšníte, že selžete... A tohle benzodiazepiny nevyřeší, jenom dočasně překryjí projevy problému. Jako dočasná (a občasná) berlička samozřejmě uleví, ale pokud by potíže trvaly, je určitě dobré, věnovat se právě i příčině. Jak? Dobrá varianta je např. zkusit si najít psychoterapeuta/psychoterapeutku a svoje potíže s ním/ní rozebrat Naučíte se, jak takovým stavům předcházet a případně jak je zvládat (třeba metodami relaxace). Vyžaduje to sice trochu víc práce, než si vzít prášek, zato to má ale trvalejší efekt a nehrozí vedlejší účinky. A nemusíte se bát, rozhodně to neznamená, že jste blázen. Pravděpodobně máte náročné zaměstnání a do toho určitě i další povinnosti a starosti. Psychoterapeut vám může pomoci si to nějak srovnat v hlavě.

 

U dlouhodobého braní benzodiazepinů je naopak riziko, že se potíže časem budou spíše zhoršovat (pokud jsou užívány často).

 

Tak ať se vám v práci i jinde daří!

Kdyby vás ještě něco napadlo, určitě se ozvěte.

 

Zdraví

T.E.

 

 

DMS

Zpět