Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Výkyvy nálad

Karin

Dobrý deň.Už vyše 9 mesiacov beriem Lexaurin, najprv som brala polku ,potom celú denne a momentálne som na 4x1,5mg denne. Mám zmiešanú úzkostno-depresívnu poruchu aj s panickými stavmi, psychiatrička mi predpísala Paretin 1,5 tabletky denne ráno (beriem ho už cca. 3 mesiace) a mávam veľké výkyvy nálad, úzkosti stále pretrvávajú ale niekedy sa cítim úplne nad vecou, mám kopec nápadov a ako keby ma zaplavila eufória avšak rýchlo to skončí. Zaujímalo by ma či sa nemôže jednať o nejakú inú poruchu poprípade či tie antidepresíva nie sú zbytočné a či nestačí len Lexaurin. Ďakujem za odpoveď

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Karin.

Myslím, že by bylo dobré o těchto vašich euforických návalech, které by se asi odborně daly popsat jako manické či hypomanické, informovat vaši psychiatričku. Mohlo by se jednat o nežádoucí účinek Paretinu a mohly by se s dalším užíváním prohlubovat a vyústit až v plně rozvinutou mánii, která bohužel nepřináší jen euforii, ale také mnohé problémy a obtížněji se léčí.

 

Co se týče Lexaurinu, trochu mě znepokojuje, že ho už berete tak dlouho. Lexaurin by se měl využívat maximálně tak několik týdnů, protože potom je velké riziko rozvoje fyzické dependence (závislosti), která se s časem a zvyšující se dávkou postupně prohlubuje. Po náhlém vysazení se potom objevuje abstinenční syndrom v podstatě v podobě původních příznaků, často ale intenzivnějších než na začátku. Lexaurin nic neléčí, jenom překrývá příznaky nějakého hlubšího problému. Je dobré se tomu problému věnovat i jinak - psychoterapeuticky, případně farmakologickou léčbou, která je k tomu určená (v případě úzkostí jsou to antidepresiva, ale i další skupiny léků, některé se jinak využívají třeba v neurologii.)

 

Určitě to konzultujte se svou psychiatričkou, ale obecně se dá říct, že Lexaurin k dlouhodobé léčbě depresivních ani úzkostných potíží není. Takže bych primárně volila jinou medikaci a Lexaurin posléze pomalu, postupně vysadila.

 

Kdybyste chtěla něco vědět konkrétněji, určitě se ozvěte.

 

Držte se, ať se daří!

 

T.E.

 

 

DMS

Zpět