Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

predavkovanie, koniec

john

predavkovanie ako to je? bezpecnost a toxicita liekov? dakujem za odpoved

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Johne,

na vaši otázku, jak se nejlépe předávkovat, odpovídat určitě nebudu... Možná teď máte pocit, že vám nevyšel život a že vás už nebaví žít, ale rozhodně to neznamená, že se ho proto máte snažit ukončit. Nevím, jaké události vedly k tomu, že se cítíte takhle na dně, ale chtěla bych vám říci, že ať už jsou to těžké vztahy, ztráty blízkých či existenční problémy, dluhy, samota, nemoc, konflikt se zákonem, závislosti, výčitky... cokoli, co člověka dokáže srazit na kolena, všechno jsou to věci, které se dají řešit, se kterými je možné něco udělat. Je mnoho služeb a mnoho lidí, kteří vám mohou a chtějí pomoci ve vaší situaci, ať už je jakákoli. Věřím tomu, že i v té beznaději, kterou teď cítíte, je někde v hloubce ukryté vaše já, které přeci jen doufá, že ho někdo uvidí a vytáhne ho ven z té tmy zase na denní světlo. Ozvěte se na některou z krizových linek, které vám posílám. Na druhém konci aparátu bude člověk, který je tady přesně od toho, aby vás vyslechl a pomohl vám. Schůzka nebo alespoň telefonát s odborníkem, kterému se můžete svěřit se vším, co vás teď tíží, vám přinese úlevu, nebudete už na všechno sám. Získáte nový pohled na situaci, která se vám teď jeví úplně neřešitelná. To bude první krok k tomu, abyste se cítil líp a život vám zase začal dávat smysl.

 

Pokud nemáte sílu či odvahu, abyste sám někam šel či zavolal - svěřte se někomu ve vašem okolí. I tady může jenom prostý rozhovor pomoci, přinést velkou úlevu či nějaké řešení. Ten někdo také může zavolat na krizovou linku s vámi, může vás doprovodit. Určitě neztrácejte naději. To, že teď nevidíte světlo na konci tunelu, neznamená, že tunel nikdy neskončí.

 

Nevím, z jakého kouta republiky (České či Slovenské) nám píšete. Tady ale posílám kontakty na krizové služby, kam se můžete kdykoli (ve dne v noci) obrátit:

 

Krizová linka, Centrum krizové intervence: 284 016 666

Pražská linka důvěry: 222 580 697

 

Další krizová centra, non-stop krizové linky podle regionů najdete zde:

http://www.psychoportal.cz/linky-duvery

http://www.psychoportal.cz/krizova-centra-sluzby

 

Johne, doufám, že naději zase brzy najdete.

 

Kdybyste cokoli potřeboval, měl zájem o kontakty ve vaší blízkosti, kam byste mohl zajít, nebo se více svěřit o tom, co vás tíží, tak se určitě ozvěte. Jsme tu.

 

Držte se, a dejte o sobě vědět!

 

Tereza Ehrenbergerová

 

DMS

Zpět