Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

neurol a spol.

mína

Dobrý den,
po roce pohody jsem spadla do nečekané situace. Mé mámě byl diagnostikován nádor na mozku, jen udržovací léčba. Máme ji doma na dožití. Měsíc a půl jsem zvládala všechno, co k tomu patří, ale následky nečekaného soustavného stresu, který nekončí, se dostavily v těchto dnech. Spánkové problémy, nervozita a úzkost mnou lomcují s plnou silou. Obdržela jsem Trittico, Neurol a Stilnox. Můj dotaz: jak dlouho a v jakých max dávkách můžu užívat potencinálně závislostní Neurol, případně Stilnox, abych zvládla mámu dochovat a přitom si neublížila víc než je zdrávo?

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Míno,

omlouvám se za zpoždění.

 

Nejřív prakticky: nevím, jestli jste někdy už podobné léky užívala. Pokud ne, pravděpodobně budete docela „citlivá" a měly by vám stačit spíše nižší dávky k dosažení úlevy od úzkosti a nespavosti. Také nevím, jestli vás nervozita a úzkost drží celý den, nebo jestli jsou během dne nějaké změny, kdy se úzkost např. večer zhorší a brání vám usnout, nebo naopak je horší ráno a k večeru trochu ustupuje.

 

Začala bych určitě od nejnižších dávek, které vám budou účinkovat, u Neurolu tedy u 0,25 mg. Brala bych si raději jen ve chvíli, kdy ho potřebujete, spíše než abyste si nasadila pravidelné dávkování, zvlášť pokud vás ještě čeká delší cesta... Pokud nemůžete spát hlavně kvůli tomu, že se vám v hlavě honí tisíc myšlenek a obav, může Neurol pomoci i tady, a to i v takové nízké dávce. Zastaví tenhle vyčerpávající kolotoč otázek a černých představ a vy potom můžete snáz usnout. Možná bych to i preferovala před každodenním užíváním Hypnogenu, který má přeci jet trochu větší „grády" a více narušuje architekturu spánku a po jeho vysazení může nastat větší tzv. rebound nespavosti. Hypnogenu byste neměla brát víc než 1 tabletu večer. Maximální denní dávka Neurolu jsou 4 g rozdělené v několika dávkách, ale to berte spíše jako papírový údaj, pravděpodobně vám budou stačit dávky mnohem nižší.

 

Neurol i Hypnogen dokážou vyvolat fyzickou dependenci i po docela krátké době - po pár týdnech pravidelného užívání. Neznamená to plně rozvinutou „závislost", ale vytvoření fyzického návyku, kdy po vysazení můžou přijít abstinenční příznaky - v podstatě návrat potíží, kvůli kterým jste je začala brát, ale s rizikem toho, že budou intenzivnější. Ve vašem případě jde opravdu o dočasnou krizovou situaci, kdy jsou tyhle léky docela na místě, zároveň ale pro jistotu dodávám, že pokud by potřeba nějaké medikace přetrvávala, snažila bych se ji změnit na nějakou, která nemá návykový potenciál.

 

Pokud vás ještě čeká nějaká doba v takovém náročném režimu, klidně bych zkusila to Trittico. Začít od nejnižší dávky (25 mg na noc) a pomalu navýšit až na dávku, na které bezpečně usnete, ale nebudete ráno ospalá. Trittico má i pozitivní vliv na úzkosti, architekturu spánku narušuje minimálně a není návykové.

 

Péče o umírající je nesmírně náročná a vyrovnávání se s odchodem vlastního rodiče je strašně težké. Určitě v takové chvíli nezapomínejte i na sebe a svoje potřeby, neodmítejte pomoc od ostatních, nebuďte na to sama. Je důležité nějak sdílet emoce, které prožíváte, a to včetně vzteku a naštvání, pocitů totálního vyčerpání nebo beznaděje. Řekněte si rodině, že se potřebujete vyspat, že potřebujete na chvíli ven, vyplačte se. Pokud ještě nejste v kontaktu, určitě vám doporučuji, abyste využila služeb některého z mobilních hospiců (nebo hospiců, pokud už péče o maminku v domácím prostředí bude příliš náročná). V mobilních týmech myslí i na pečující osoby a dají vám dostatek prostoru pro vaše otázky, vyslechnou i věci, které je třeba těžké sdílet s lidmi mimo váš současný svět.

 

Míno, věřím, že maminku zvládnete vyprovodit a že se spolu stihnete na tomhle světě ještě dobře rozloučit. Držte se a kdyby vás ještě něco napadlo, ozvěte se...

 

T.E.

 

DMS

Zpět