Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Diazepam 2

Roman

Dobrý deň. Som tu znovu
Stále som na 2mg diazu ráno 1,5vecer.A 1tiaprid rano a1 večer. ked sa blíži čas, už je mi zle. Telo je navykle.Pyta si dávku. Dr. Mi dala citalec, no ten som vysadil, mne tie AD proste nerobia dobre, bolo mi ešte horšie. Už na mne vyskousela od prothiazenu cez eliceu, vsechny možné.
Ne a ne to vysadiť. Co robiť?
Pracujem akotak to zvladam
V roku 2012 sem to vysadil tak, že som napr 2dni dal, dva dni dal neake pivo, atak dal, a nakoniec som byl z toho von. 5rokov ôk. Ted 2roky na malých dávkach a nejde to.
No ted sa bojím dat pivo.moc sa bojím záchvatu nebo odpadnutia, strach ma zvažuje.
Prosím co robiť, liecenie??? Ďakujem.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Romane.

 

Bohužel se mi nedaří dohledat váš dřívější dotaz, máme jich tu mnoho, takže si teď nejsem jistá, kvůli jakým potížím konkrétně jste začal Diazepam brát a z vašich dávek mi není úplně jasné, jak si tablety dělíte...?

 

Vysazovat takhle na střídačku s pivem je takové „nemedicínské" a normálně bych to asi klientům nedoporučovala, na druhou stranu, každý má svoje způsoby... Záchvaty by hrozily při náhlém vysazení vyšších dávek - nevím, jak vysoké dávky a jak dlouho jste bral původně a jak rychle jste vysadil, ale v tuto chvíli už jste na docela nízkých hodnotách.

 

Zkuste vysazovat hodně pomalu, nechte si mezi jednotlivým snížením třeba týden či dva na ustálení stavu a myslím, že se vám to nakonec podaří. Můžete se s vaší lékařkou ještě domluvit na jiné medikaci, která váš odvykací stav zmírní. Jestli jde o úzkosti, antidepresiva jsou z dlouhodobého hlediska obecně dobrá volba, ale jejich momentální nevýhodou pro vás je, že trvá několik týdnů, než se jejich efekt plně rozvine, a v úvodu může nastat právě trochu paradoxní zhoršení úzkostí apod. Jsou ale i jiné léky, které vám pomůžou úzkost zmírnit, zatímco budete diazepam vysazovat.

 

Léčení je samozřejmě také možnost. Možná můžete pro začátek zkusit najít nějakou Adiktologickou či AT ambulanci, kde by byli lékaři specializovaní na závislostní problematiku - možná by vám lépe nastavili medikaci a poradili, jak dál postupovat. Pokud dáte vědět, které větší město máte dostupné, rádi pošleme kontakty.

 

Stačí to takto? Kdyžtak se ozvěte!

Hodně zdaru, držte se!

 

T.E.

 

DMS

Zpět