Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Diazepam x ostatní léky

Majka

Dobrý večer,
děkuji za každý Váš podnět.
Dnes jsem zde trochu s jinou otázkou.
Zajímá mě jestli mezi abstinenční potíže lze řadit i větší zahlenění?
Jelikož teď mám pocit většího zahlenění. I když rýmu nemám jen pokašlávám, ale jako pacient s chronickou rýmou mi zatékají hleny do krku. Ale jde o průhledné hleny. Mohu s antidepresivy a Diazepam brát dejme tomu léky jako ACC Long nebo Mucosolvan či Stoptussin. Ale spíše si myslím, jestli to nepatří k těm abstinenčním potížím? I když teď mám v průběhu dne mírně zvýšenou teplotu do 37,2 a pobolívá mě hlava, nevím jestli i to souvisí s těmi nervy a zároveň s těmi odvykacími potížemi.
A i když jsem psala minule o mechanismu pomalejšího vysazení, poslechla jsem pana doktora, a praktikovala jsem hned čtvrt a čtvrt tablety. Možná jsem udělala chybu, nevím. Dnes je to šestý den, a včerejší a dnešní den jsou ty horší, první čtyři byly skoro bez problémů, i to zahlenění jsem tak necítila.
A to se snažím i brát ty vitamínové doplňky a piji heřmánkový čaj a meduňkový, i když nepravidelně a střídám to se zeleným čajem a k tomu Vincentku. Skoro jsem začala uvažovat, jestli to přeci jen tu jednu čtvrt nepřidám nebo to zkusím vydržet. Ale nechci se dostat do bludného kruhu.
Vím, že potřebuji čas, ale ty pocity nejsou někdy moc příjemné. Ale vím, že je to i lepší.
Budu ráda za Vaši opětovnou podnětnou reakci. Moc děkuji za Váš čas a vstřícnost. Majka

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Majko,

děkujeme za milá slova.

Z toho, co píšete, bych řekla, že spíše současně proděláváte nějaké nachlazení (i vzhledem ke zvýšené teplotě), mezi obvyklé abstinenční příznaky zahlenění většinou nepatří.

 

Mucosolvan a ACC long můžete myslím i s vaší medikací bez problému užít, Stoptussin by mohl zesílit účinek sedativ (ale kontraindikován vyloženě není). Bude určitě fajn, když si naordinujete i nějaký odpočinek, abyste se mohla v klidu uzdravit i po tělesné stránce. Dostatek spánku je také moc důležitý.

 

Jinak opravdu nenecháváte nic náhodě a když vytrváte, postupně se váš stav bude lepšit, nepříjemné pocity nebudou trvat věčně. Chce to čas. Pokud by byly pocity obzvlášť nepříjemné a nelepšily se, vracely se paniky, zkuste to probrat s vaší psychiatričkou, může ještě nějak upravit vaši medikaci (navýšit dávku antidepresiv apod.).

 

Jak jsem už říkala, postupujte klidně pomalu, ale jistě.

 

Držím palce, ať se daří, kdyby něco, ozvěte se!

 

T.E.

 

DMS

Zpět