Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vertigo

Jakub

Dobrý den, na začátku loňského roku jsem začal (hloupě) užívat alprazolam na dlouhodobou insomnii. Od 0,5 mg večer na spaní, byl jen krok k 3-4 mg denně. Normálně jsem velice sociální osoba, nicméně "dobře" rozplánované dávnkování v průběhu večera mi sociální kontaty yjednodušilo ještě daleko více. Na konci července jsem se rozhodl přestat. Po zhruba měsíci tapperingu se mi povedlo léky přestat brát, a měl jsem pouze minimální abstinenčí příznaky ( insomnie, zhoršená nálada, lehká úzkost) . V lednu jsem však podlehl cravingu a sehnal si 100 - 0,5mg tbl alprazolamu. Spotřeboval jsem je zhruba za dva týdny a další již nemám. Nepředpokládal jsem že po tak "krátké" době bych mohl mít nějaké obtíže. Den po vysazení jsem dostal nejhorší chřipku jakou jsem kdy zažil ( měl jsem velice vysoké CRP, takže zřejmě šlo skutečně o infekt a ne poouze abstinenční syndrom). Příznaky chřipky po týdnu odezněly, nicměné zustalo ( již druhý týden) velice nepříjemné vertigo. Neustále mám pocit jako bych byl na lodi, nebo se brodil v řece , proti proudu. Je možné že se jedná o příznak benzodiazepinoveho abst. syndromu? ( léky jsem hloupě mixoval s alkoholem - ač opatrně- a nebyly od lékaře) Existuje nějaká pomoc, nebo je třeba čekat až to přejde samo?. Děkuji za odpověd.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Jakube,

řekla bych, že to, co popisujete, je spíš netypické pro odvykací stav po benzodiazepinech, a docela bych vám radila, abyste s tím zašel k lékaři - buď k praktikovi, který by vám např. změřil tlak a udělal nějaká základní vyšetření, nebo rovnou k neurologovi. O epizodě braní BZD bych se asi zmínila, alespon rámcově, stejně jako o vaší infekci (vzhledem k vysokému CRP bych to odhadovala spíš na bakteriální původ, chřipka je virová a CRP v těchto případech tolik nestoupá).

 

Napadá mě ještě - pokud byste měl někdy s kontrolou nad braním BZD problémy a třeba si chtěl o tom promluvit - ozvěte se, rádi vám pošleme nějaké kontakty. Oceňuji, že jste se sám rozhodl a zvládl vysadit. Zároveň ale mluvíte o cravingu a o tom, že jste mu podlehl. Dost možná to budete nějak zvládat sám, ale s dobrou podporou to je někdy jednodušší. Nemusí to třeba nutně být ve formě léčby závislosti, ale třeba šikovný psychoterapeut/psychoterapeutka vám také mohou pomoci craving pro příště lépe zvládnout a nabídnou vám místo, kde můžete tyhle svoje pocity otevřeně a bezpečně ventilovat.

 

Tak se držte - a raději to nenechávejte příliš dlouho plavat!

 

Zdraví

T.E.

 

DMS

Zpět