Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Diazepam 10

Roman

Dobrý deň
Do 27.2 som bol na 2mg diazu ráno a večer. Piatok po stresoch atď. Som navýšil na 5a5
Bolo ešte horšie
V nedeľu 1.3. Som dal rno 5ng, poobede zle, tak som šiel na psych. Pohotovosť, tam mi pichali 2apauriny!!!tj20mg diazepam u a tiaprid.
Ráno pondelok zle jak sviňa dal som 5mg a šiel k Dr.
Ten pichol apaurin, ale po chvíli zle zase večer 10mg diazepamu. Od utorka min. Týždna som na 10a10mg diazepamu ráno, večer plus tiaprid, a magnézium. Schudol som 5kg,nemohol jest, trás, proste strašne.
Teraz od cca nedele sa to trochu ustálil. Aspoň čosi jem. Najhoršie sú časy od 11 do 18 hodd. kým dám ďalšie dávky. Co mohlo spôsobiť to, že som navýšil a bolo horšie ako predtým. Bol som cca 2roky na 2az5mg davkach. Co sa to deje? Teraz znižovať ci co robiť. Skúšal som i citalec no Ad mi robia ešte horšie. Co robiť. Doktorka moja ani na psy. Pohotovosti mi nevedia pomôcť, prosím súrne niekoho o pomoc, kontakt. Žilina, Slovenská republika.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

omlouvám se za opožděnou odpověď, poradna bohužel není pro urgentní dotazy úplně stavěná, v urgentních případech je lepší navštívit lékaře osobně či zkusit telefonický kontakt.

 

Takhle na dálku a s omezenými informacemi vám asi nebudu schopna říci o moc více. Napadá mě samozřejmě, že se vám zvyšuje tolerance vůči diazepamu, tedy musíte brát vyšší dávky, abyste dosáhl stejného účinku, respektive abyste utlumil abstinenční příznaky. To je pro návykové látky typické, patří to mezi diagnostická kritéria závislosti. Nevysvětluje to ale, proč se to děje tak náhle.

 

Nevím, proč jste diazepam začal brát, nevím, zda jste neprožil v poslední době nějakou velkou zátěž nebo životní změnu, jestli třeba neberete nějakou novou medikaci, jak moc pijete alkohol, jestli berete nějaké jiné látky či zda se léčíte s nějakým tělesným onemocněním. Nevím, jestli jste lékaře informoval o tom, že dlouhodobě berete diazepam, neznám podrobněji váš psychický stav. Tohle všechno jsou informace, které jsou potřeba, aby bylo možné si udělat lepší obrázek o příčině vašich stavů. Proto bych vám doporučila, abyste zkusil znovu navštívit svou psychiatrickou ambulanci či psychiatrickou pohotovost a uvedl co nejúplnější informace.

 

Pokud by se váš stav horšil a nedařilo se ho zvládnout ambulantně, potom je na místě i hospitalizace na psychiatrickém oddělení (či na detoxifikační jednotce - dle uvážení lékařů).

 

Omlouvám se, bližší doporučení bohužel nejsem v této chvíli schopna poskytnout.

Ať se brzy daří lépe!

 

S pozdravem

T.E.

DMS

Zpět