Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Problémy

Ian

Dobrý den, je mi 22 let a už přibližně 3 měsíce mám problém fungovat mezi lidmi. Pokaždé, když musím něco zařizovat, ať už v práci nebo např. na úřadech cítím zvláštní tlak v oblasti hrudníku, rozklepou se mi kolena, často začnu koktat a špatně se vyjadřuji, nebo když jsem mezi lidmi mám pocit, že se na mě každý dívá, baví se o mě, nebo si na mě ukazuje s tím, jakože "on je divný.."(ať už je to třeba v tramvaji nebo v práci). Potom, když jsem naopak sám, trápí mě , že nejsem schopný fungovat v kolektivu správně, kvůli svým problémům už se téměř nevídám ani s přáteli. Tyto stavy jsem zažíval už v období maturity nebo když jsem nastoupil na VŠ a nemohl jsem se začlenit do kolektivu(ve škole jsem skončil po pár měsících, protože jsem se tam prostě necítil dobře.) Tehdy jsem kvůli tomu začal užívat xanax a rivotril, který mi s tím pomohl. Tenkrát jsem si tyto léky opatřil "bokem" a k lékaři nešel, protože jsem doufal, že to zkrátka přejde. Po pár měsících, kdy se zdálo, že tyto problémy jsou pryč, se to bohužel vrátilo. Nechci si zase dělat sám sobě doktora a léky si shánět bokem, proto bych se rád zeptal, kdo mi může tyto léky předepsat, případně jeslti by jste mi mohli poradit jinou alternativu, jak zvládat své stavy úzkosti a deprese. Je to nepříjemné a rád bych to řešil, protože takto se nedá plnohodnotně fungovat. Předem děkuji za odpověď.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Iane,

 

to, co popisujete, určitě není v pořádku, a jestli jsem dobře pochopila, sám zvažujete, že byste vyhledat lékaře. Podle toho, co píšete, je to zcela na místě. Léky, které zmiňujete, skutečně na podobné potíže zabírají, ale zdaleka nemusí být jedinou možností. Spousta podobných psychických problémů je možné s velmi dobrými výsledky řešit i terapeuticky.

 

Léky, které vám přináší úlevu, mají svá nemalá rizika (včetně rozvoje závislosti). I proto je s nimi potřeba nakládat s velkou obezřetností. Určitě to nejsou léky vhodné k dlouhodobému užívání. Bohužel je jejich účinek tak rychlý a úlevný, že v nich mají lidé tendenci vidět snadné řešení ... ale je to skutečně jen náplast na akutní problém, který je třeba řešit jinak a myslet při tom v jiných časových horizontech, než jen v tom "teď".

 

Z mého pohledu by bylo nejlepší obrátit se na psychiatra. Čekací doby jsou dlouhé, proto neváhejte s obvoláváním a zamluvením si termínu klidně i dva měsíce dopředu (často je to spíše déle). Psychiatr by s vámi situaci probral, akutně by vám nejspíš předepsal nějaké léky, a budete-li mít zájem, může s vámi hledat i jiná než jen farmakologická řešení (většina psychiatrů je natolik zahlcena pacienty, že se sami terapii příliě nevěnují, narazíte-li na někoho, kdo bude výjimkou, neváhejte s objednáním).

 

Iane, píšete dotaz, který se vlastně primárně týká spíše psychických/psychiatrických problémů, na drogovou poradnu. Máte k tomu nějaký důvod? Pojí se snad nějaká část vaší osobní historie s užíváním drog a závislostí? Pokud by to tak bylo, bylo by zcela na místě o tom s lékařem mluvit a podobným lékům se závislostním potenciálem se do budoucna zcela vyhýbat.

 

Budu rýda, když napíšete, jestli vás nějaká část odpovědi oslovila. Jste-li z Prahy a potřeboval byste pomoci s kontakty, ozvěte se (ideálně i s upřesněním případné drogové minulost - třeba i do skryté poznámky).

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

 

 

DMS

Zpět