Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Zolpidem a závislost

A.

Dobry den, je to asi 7 let nazpet, co jsem kvuli problemum s usinanim dostala od sveho praktika prasky na spani (Zolpidem), po celou dobu je uzivam pravidelne. Prirozene usinam cely zivot kolem jedne hodiny rano, coz me nijak v dobe volna, o vikendu nebo v dobach, kdy jsem byla nezamestnana, neomezovalo, problemy samozrejme nastaly v momente, kdy jsem musela vstavat v 6 rano ci drive, coz je i v soucasnoti. Vyzkousela jsem snad vse, co existuje na prirodni bazi, abych dokazala usinat drive, ale jeste se mi to nepodarilo. Jedine, co mi zabralo, byl vzdy prasek na spani, s nim jsem byla schopna usnout treba o pul dvanacte a dalsi den normalne fungovat v praci. Tim se mi ale vyvinula (ASI?) zavislost, bez prasku pred pulnoci neusnu. Muj praktik mi je predepisuje pravidelne, aniz by s tim mel nejaky problem, ja mam ale strach, aby to nemelo nejake dlouhodobe nasledky. Muzete mi, prosim, uprimne napsat, v jake fazi zavislosti se nachazim a jak tezke bude od prasku odvykat a co by mi pripadne mohlo pomoci, abych bez nich usinala uz pred pulnoci? Mam vyzkouseny Melatonin, CBD, bylinky, Bachovky, upravy spankove hygieny, zvysenou fyzickou namahu, vitaminy - decko, horcik, vse bez efektu. Dekuji za odpoved.

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Dobrý den,

 

pravidelně užívat 7let Zolpidem je poměrně dost dlouhá doba. Tento lék je určen především ke krátkodobému podávání, doba léčby nemá překročit 4 týdny.

 

Přípravek má závislostní potenciál, riziko se zvyšuje s dávkou a trváním léčby. Při vzniku závislosti je náhlé ukončení léčby doprovázeno abstinenčními příznaky, jako např. bolesti hlavy, svalové bolesti, extrémní úzkost a napětí, neklid, zmatenost a podrážděnost. Mohou se objevit i křeče. Z těchto důvodů je vhodná léčba případné závislosti pod lékařským dohledem.

 

Doporučuji to již neřešit s obvodním lékařem, který Vám ho celou dobu předepisuje, ale obrátit na specializovaného lékaře (psychiatr/adiktolog).

 

Víte kam se obrátit? Pokud ne, napište nám, kde žijete (větší města), pokusíme se Vám někoho vhodného doporučit.

 

Mějte se zatím hezky, MK

 

 

 

 

 

 

DMS

Zpět